Prima pagină D:News

Efectul pe care îl are dimensiunea paharelor asupra cantităţii de băutură consumate

Alin Motogna 06.11.2016 | ● Vizualizări: 723
Foto:blog.anticorestaurant.com     + zoom
Galerie foto (1)

Experţii britanici sugerează că autorităţile ar trebui să impună măsuri privind dimensiunile paharelor de sticlă.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge au descoperit că paharele mai mari îi fac pe oameni să bea mai mult, chiar şi în cazul în care cantitatea de băutură din recipiente este aceeaşi. Cercetătorii suspectează faptul că dimensiunea paharelor ne produce senzaţia că mai avem încă de băut şi că trebuie să terminăm băutura din pahare cât mai repede. 
 
În cadrul unui experiment realizat într-un bar, specialiştii britanici au oferit clienţilor vin în pahare de 125 şi 175 de mililitri. Paharele au fost schimbate apoi la fiecare două săptămâni cu altele având volume de 250, 300, respectiv 370 de mililitri. La finalul studiului s-a constatat că volumul de vin achiziţionat zilnic a fost de 9,4% mai mare atunci când licoarea a fost vândută în recipiente mai mari decât atunci când a fost servită în pahare standard. Cu toate acestea, vânzările nu s-au schimbat atunci când echipa a folosit pahare mai mici .


 
Coordonatoarea studiului, profesorul Theresa Marteau, ale cărei rezultate au fost publicate în revista BMC Public Health, a declarat că guvernul britanic ar trebui să ia în considerare implementarea unor măsuri privind dimensiunile maxime ale paharelor de sticlă.
 
,,Acest studiu sugerează că evitarea utilizării paharelor de vin mai mari ar putea reduce cantitatea de băuturi alcoolice pe care oamenii o beau. Avem, însă, nevoie de mai multe cercetări pentru a confirma acest efect, dar dacă este cazul, atunci va trebui să regândim modul în care această măsură ar putea fi pusă în aplicare. De exemplu, cum ar fi să se elibereze autorizaţii pentru fabricarea paharelor de sticlă doar dacă acestea au o anumită dimensiune?", se întreabă Theresa Marteau. 
 
Tot mai multe dovezi sugerează faptul că până şi consumul moderat de alcool ar putea fi un factor de risc major pentru declanşarea unor afecţiuni cum sunt problemele cardiace, obezitatea şi cancerul.
 
Experţii britanici în domeniul sănătăţii încearcă din răsputeri să diminueze cantitatea de băuturi alcoolice pe care oamenii o consumă. În acest sens, la începutul acestui an, şeful Departamentului Medical din cadrul guvernului britanic, Dame Sally Davies, a publicat un ghid în care este menţionat faptul că nu există limite de siguranţă când vine vorba de consumul de alcool. În cartea sa, specialista le recomandă bărbaţilor să reducă volumul de băuturi alcoolice consumate, pentru a fi echivalent cu cel recomandat pentru femei: maximum şase beri pe săptămână sau cel mult şase pahare standard de vin. 
 
Sursa: Mail Online
 
 
                                             Vinul pare mai bun într-o cameră luminată în roşu sau albastru
        
                                             Clima schimbă gustul şi savoarea vinului
Tag-uri: efect | dimensiune | pahar | vin | cantitate | alcool

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI