Home » D:News » Care este cea mai mare cascadă din lume?

Care este cea mai mare cascadă din lume?

Publicat: 26.06.2016
Înălţimea totală a cascadei este de aproape un kilometru.

Conform National Geographic, cea mai înaltă cascadă din lume este cascada Angel Falls din Venezuela ce atinge o înălţime de 979 de metri. Cascada coboră pe marginea Auyan-Tepui, care înseamnă Muntele Diavolului. Angel Falls este numită după exploratorul american Jimmy Angel, care s-a prăbuşit cu avionul pe vârful Auyan-Tepui, în 1937.

Cascada Angel Falls se alimentează  din râul Churun, iar înalţimea de cădere a apei este atât de mare încât la baza cascadei se formează un nor de ceaţă. Înălţimea totală a cascadei este de aproape un kilometru, conform World Waterfall Database. Angel Falls este de 15 ori mai înaltă decât cascada Niagara.

Angell Falls este însă cea mai înaltă cascadă de pe uscat. Tehnic, cea mai înaltă cascadă din lume  se află sub apă, între Groenlanda şi Islanda. Cascada  este de trei ori mai înaltă decât Angel Falls, căderea de apă atingând  peste 3.500 de metri.

Cascada de sub apă se formează în momentul diferenţelor de temperatură a apei de pe ambele părţi ale strâmtorii din Danemarca. În momentul în care densitatea apei reci din est se întâlneşte cu apa caldă din vest, apa rece coboră sub nivelui apei calde. Cascada transportă cea mai mare cantitate de apă, 5 milioane de metri cubi de apă.

Conform World Waterfalls Database, cascada Inga, formată pe râul Congo, transportă cel mai mare volum de apă de pe uscat, peste 46 de milione de litri. Unii cercetători nu consideră cascada Inga o cădere de apă deoarece nu are o cădere verticală semnificativă.

Printre cascadele cu o cădere semnificativă verticală ce transportă cea mai mare cantitate de apă se numără cascada Khone, de pe râul Mekong, cu o cantitate de 9,5 milioane de litri.

Sursă: Livescience

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase