Home » D:News » Efectele reale ale alcoolului asupra organismului, cât de repede poţi repara daunele

Efectele reale ale alcoolului asupra organismului, cât de repede poţi repara daunele

Publicat: 24.06.2016
Efectele reale ale alcoolului asupra organismului, cât de repede poţi  repara  daunele
De la durerea de cap până la sentimentul de regret, cu toţii ştim că alcoolul este dăunător pentru organismul uman.

Acest ghid îţi dezvăluie  ce se întâmplă în corpul tău după ce te opreşti din consumul de alcool, motivele te vor descuraja să te mai apropi de paharul cu vin.

De la pielea mai strălucitoare până la creşterea nivelului de  energie, Dr Nail Campbell de la Spitalul Priory din sud-vestul Londrei  ne prezintă efectele în timp ale stopării consumului de alcool.

În primele 24 de ore

Primul efect al consumului excesiv de alcool este mahmureala. Primele  simptome sunt transpiraţia excesivă, tremuratul  în cazuri severe poate culmina cu  leşinul. Însă dacă renunţi la consumul moderat  de alcool, corpul va începe să elimine alcoolul din sistem, nivelul zahărului din sânge va începe să revină la normal, deja vei putea resimţi efectele benefice pe care ţi le aduce oprirea consumului de băuturi.

Într-o săptămână

Alcoolul îţi deteriorează somnul, provocându-ţi  nopţi albe. Probabil consideri că alcoolul îţi provoacă somnolenţă, însă te vei trezi în timpul nopţii să foloseşti toaleta.

Băuturile alcoolice sunt diuretice ceea ce înseamnă, că organismul va simţi nevoia să elimine aceste fluide prin urină şi transpiraţie, fapt ce va conduce către deshidratare,  ceea ce înseamnă că te vei trezi în timpul nopţii să bei apă. Veştile bune sunt că renunţarea la bauturile alcoolice îţi va regla timpul de somn  în descursul unei săptămâni.

În decursul a două săptămâni

Alcoolul îţi irită stomacul provocănd refluxul gastric. Renunţarea la alcool va face ca această senzaţie să dispară. Vei începe să observi o scădere în greutate în decursul a două săptămâni.

Numărul caloriilor ,,ascunse’’ din alcool este semnificativ, un pahar mare de vin (250ml) cu o concentraţie de 13% alcool  îţi poate adăuga peste 228 de calorii în corp. Tipul de calorii regăsite în alcool nu conţin substanţe nutritive. Dacă opreşti consumul de alcool şi începi un stil de viaţă sănătos, vei începe să pierzi din greutate.

Între trei şi patru săptămâni

Consumul excesiv de alcool, în timp, poate creşte tensiunea arterială. Caloriile din alcool provoacă îngrăşare, un alt factor, care poate creşte tensiunea arterială. Oprirea consumului de alcool va reduce acest risc.

Peste o lună

Vizibil vei arăta mult mai bine. Alcoolul este o substanţă toxică pentru unul dintre cele mai mari organe ale corpului, pielea. Toxina îţi afectează elasticitatea pielii, provocând îmbătrânirea. Îmbătrănirea provocată de alcool nu  este un lucru pe care cel mai bun prieten ţi-l va spune, dar dacă opreşti consumul substanţei vei prevenii îmbătrânirea prematură a pielii.

Între patru şi opt săptămâni

Ficatul tău îşi va reveni. Organul poate suporta o cantitate mică de alcool, consumul în exces provoacă inflamarea ficatului, provocănd hepatita, boala poate evolua în ciroză hepatică, afecţiunea fiind letală.

Consumul a 175 de ml,  de mai multe ori pe zi poate provoca, în cazul femeilor steatoză hepatică (îngraşarea ficatului). Alcoolul afectează modul în care ficatul prelucrează glucoza în grasimi, greu de suportat de către organ.Vestea bună este că ficatul se regenerează dacă opreşti consumul de băuturi alcoolice. Dacă funcţionarea ficatului nu a fost afectată drastic, acesta se va regenera în maximum opt săptămâni.

Peste 12 săptămâni

Consumul excesiv de alcool  provoacă dilatarea celulelor din sânge, care transportă oxigenul mult mai greu către creier, acest fapt îţi poate provoca oboseală.Oprirea acestui viciu va  ajuta la reînoirea celulelor în maximum trei săptămâni. Te vei simţi mult mai energetic şi sănătos.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase