Prima pagină D:News

Ruşii vor să facă economie prin reducerea numărului de astronauţi de pe ISS

Redactia Descopera.ro | 08.16.2016 | ● Vizualizări: 636

NASA analizează propunerea Moscovei de reducere a numărului de astronauţi ruşi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) de la trei la doi, în special riscurile potenţiale asupra echipajului, a anunţat un oficial luni.

La bordul ISS, care este prevăzută să funcţioneze cel puţin până în 2024, se află de obicei câte şase persoane.

"Ei (ruşii n.r.) se gândesc la eventualitatea să scadă echipajul lor la doi membri. I-au anunţat de această intenţie pe ceilalţi membri parteneri", a declarat luni Kenneth Todd, de la Agenţia spaţială americană. Parteneri în proiectul ISS sunt Statele Unite, Rusia, Canada, Japonia şi Agenţia Spaţială Europeană.

Potrivit presei din Rusia, care a citat un oficial din Roscosmos, măsura ar putea duce la economii şi la trimiterea a mai puţine nave spaţiale de aprovizionare.

Kenneth Todd a anunţat că această propunere va fi analizată. "Vom studia avantajele şi dezavantajele să vedem ce riscuri ar putea însemna pentru program. Şi înainte de toate, eventualele riscuri pentru membrii echipajului", a precizat reprezentantul NASA, care a atras atenţia că deocamdată este "doar o propunere".

Primul modul al ISS, numit Zarya, a fost lansat în spaţiu la 20 noiembrie 1998. Staţia s-a mărit până la 15 module, ajungând la dimensiunile unui stadion de fotbal şi o investiţie de circa 100 de miliarde de dolari. Din anul 2000, Staţia este ocupată în permanenţă de echipaje care se schimbă în general la şase luni.

Sursa:: Yahoo