Home » D:News » Transnistria va avea legislaţie conform celei de la Moscova. Următorul pas: alipirea la Rusia

Transnistria va avea legislaţie conform celei de la Moscova. Următorul pas: alipirea la Rusia

Transnistria va avea legislaţie conform celei de la Moscova. Următorul pas: alipirea la Rusia
Publicat: 08.09.2016
Aşa zisul lider al Tiraspol, Evgheni Şevciuk, a semnat un decret privind constituirea unei comisii în două săptămâni pentru a aduce legislaţia Transnistriei în conformitate cu legislaţia Federaţiei Ruse. Totodată, urmează punerea în aplicare a rezultatelor referendumului din 2006, în urma căruia s-a decis independenţa regiunii secesioniste şi aderarea ei ulterioară la Federaţia Rusă.

Potrivit aşa-numitor autorităţi de la Tiraspol planul de a racorda legislaţia transnistreană la cea rusă ar trebui îndeplinit până la 1 noiembrie 2016, ulterior va pus în aplicare rezultatul referendumului din 2006, la care 98% dintre transnistreni au votat pentru independenţa regiunii secesioniste şi aderarea ei la Federaţia Rusă.

 Autorităţile de la Chişinău nu au comentat deocamdată decretul liderului de la Tiraspol. În acelaşi timp mai mulţi experţi, printre care şi directorul executiv al Asociaţiei ”Promo-Lex”, Ion Manole, califică iniţiativa drept una populistă, în condiţiile în care în decembrie în regiune vor avea loc aşa-zise alegeri prezidenţiale, iar în acest fel Evghenii Şevciuc încearcă  de a-şi face capital electoral.

Decretul lui Şevciuc vine pe fundalul unei crize profunde pe care o traversează  regiunea controlată de regimul separatist de la Tiraspol, ceea ce a dus la o scădere dramatică a popularităţii liderului transnistrean.

După cum se mai menţionează în document, toate actele juridice, adoptate din 2006 încoace şi care sunt contrare principiilor fundamentale ale legislaţiei ruseşti, urmează a fi considerate nule şi nu vor mai fi aplicate.
 
Populaţia Transnistriei este formată din ruşi şi ucraineni în proporţie de 60%. În total 1.500 de militari ruşi sunt staţionaţi pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care aproximativ 1.000 fac parte din Grupul Operaţional al Forţelor ruseşti în această fostă republică sovietică. Activitatea restului „pacificatorilor” este reglementată prin Comisia Comună de Control, din care fac reprezentanţi ai Chişinăului, Tiraspolului şi Moscovei.

Republica Moldova consideră însă că staţionarea militarilor ruşi în regiunea transnistreană contravine Constituţiei moldovene şi, din acest motiv, Chişinăul, OSCE, UE şi SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor.

Surse: Jurnal.md, Radio Chişinău

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase