Prima pagină D:News

Pentru a pedepsi Austria, Guvernul Turciei a sistat un proiect arheologic de o importanţă colosală. ''Este un şoc incredibil''

Oana Bujor 09.14.2016 | ● Vizualizări: 3091

Un proiect arheologic major în care sunt implicaţi peste 200 de cercetători a fost sistat, fiind victima unor controverse politice.

Institutul Arheologic Austriac din Viena (AAI) a fost înştiinţat săptămâna trecută de către Ministerul de Cultură şi Turism turcesc că proiectul oraşului antic din Ephesus de lângă Selcuk, Turcia, va trebui oprit imediat.

,,Este un şoc incredibil,'' a declarat Sabine Landstatter, directorul AAI şi liderul excavărilor. Un alt proiect mai mic de escavare al AAI din Turcia a fost, de asemenea,  închis.

Decizia a fost realizată de Ministerul Afacerilor Externe al Turciei. Însă aceştia nu au oferit nicun motiv pentru oprirea lucrărilor, însă cancelarul Austriei, Christian Kern, s-a opus întrării Turciei în Uniunea Europeană.  De asemenea, Ankara şi-a retras ambasadorul din Viena în 22 august. Ultima lovitură a fost oprirea proiectelor AA.I ,,Regret decizia deoarece amestecă politica cu ştiinţa,'' a mai spus Sabine Landstatter.Ephesus a fost fondat de  colonişti greci ca port la Marea Egee în secolul I î.Hr, acesta fiind extins de către romani.  Situl face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Ladstatter a derulat cercetări în oraşul Ephesus timp de 23 de ani, conducând excavările din 2007. Întoarsă la Viena pentru a-şi pregătti fiica pentru noul an şcolar, a aflat că o scrisoare din partea guvernului Tuciei a interzis continuarea cercetărilor. Aceasta a zburat imediat către Turcia, unde avea în subordine 100 de angajaţi pe care trebuia să-i trimită acasă în maximum  trei zile.

Sursa: Science Magazine

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI