Home » D:News » Cercetătorii au reuşit să afle secretul unui papirus vechi de circa 1.800 de ani Care este legătura sa cu Biblia?

Cercetătorii au reuşit să afle secretul unui papirus vechi de circa 1.800 de ani Care este legătura sa cu Biblia?

Cercetătorii au reuşit să afle secretul unui papirus vechi de circa 1.800 de ani  Care este legătura sa cu Biblia?
Publicat: 26.09.2016
Un papirus antic scris în ebraică, de acum 1.800 de ani, a fost readus la viaţă mulţumită tehnologiei moderne.

În 1970, arheologii israelieni au realizat cercetări într-o sinagogă din aproprierea satului En-Gedi, de pe coasta vestică a Mării Moarte. Scris pe pergament realizat din piele de animal, manuscrisul a rezistat pe o corabie atunci când un incendiu a distrus satul în jurul anului 600 d.Hr. Arheologii l-au descoperit peste mai mult de un mileniu, mai târziu. Papirusul din En-Gedi, fiind destul de ars la prima vedere, i-a făcut pe cercetători să creadă iniţial că este vorba despre o bucată de cărbune.

Savanţii curioşi s-au întrebat ce este scris pe papirus, însă deschiderea acestuia prin metoda clasică de rurale ar fi distrus papirusul carbonizat. În 1970 nu exista niciun tip de tehnologie care să poată examina manuscrisul fără să-l distrugă. Aşadar, papirusul din En-Gedi, pe care măsurătorile cu carbon-14 l-au datat ca fiind din secolul al III-lea sau al IV-lea d.Hr, a rămas neatins, conţinutul său rămânând un secret.

Zeci de ani mai târziu, modernizarea tehnologiei le-a oferit cercetătorilor şansa de a analiza câteva părţi din papirus. Cercetătorii israelieni au auzit de existenţa unui program pe computer numit ,,Volume Cartography” realizat de cercetătorul de la Universitatea din Kentucky, W. Brent Seales. Prin intermediul programului, papirusul a putut fi ,,derulat virtual” pentru ca cercetătorii să-l poată descifra 

Sceptic, Pnina Shor, directorul Proiectului Marea Moartă, a cerut ca papirusul să fie scanat prin intermediul unui micro-computer tomograf, care este în general utilizat pentru bolnavii de cancer. Imaginea a fost trimisă din Israel către Kentucky pentru examinare. Fără a observa artefactul original, Seales şi echipa sa de cercetători au procesat imaginea pentru a aplatiza manuscrisul. 

După acest proces, toate versurile textului de pe cele cinci învelituri au putut fi citite,, Descoperirea textului din En-Gedi ne-a uimit,” a declarat Shor în cadrul unei teleconferinţe.

,,Am fost uimiţi de calitatea imaginii deoarece textul a putut fi citit,” a adăugat Michael Segal, profesor de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Ceea ce cercetători au descoperit în En-Gedi reprezintă primele două capitole ale Leviticului, un pasaj din Biblie, care ironic face referire la arderea ofrandelor. Din cauza faptului că vocalele nu s-au dezvoltat până în secolul IX, textul este alcătuit doar din consoane. Experţii afirmă că scrierea este remarcabilă deoarece este identică cu textul masoretic, din versiunea Bibliei ebraice.

Sursa: History

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase