Home » D:News » Afecţiunea de care suferă 1 din 3 români fără să ştie, dar care poate fi fatală

Afecţiunea de care suferă 1 din 3 români fără să ştie, dar care poate fi fatală

Afecţiunea de care suferă 1 din 3 români fără să ştie, dar care poate fi fatală
Publicat: 27.09.2016
Hipertensiunea arterială este o afecţiunie care se regăseşte în cazul a 45,1% din populaţia adultă a României, după cum arată datele celui mai recent studiu privind această boală, realizat de Societatea Română de Hipertensiune. Acest procent, raportat la numărul total de locuitori ai ţării noastre înseamnă că circa 7,4 milioane de români suferă de hipertensiune, afecţiune care creşte riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare, principala cauză a decesului atât la nivel mondial, cât şi la nivel naţional.

Datele prezentate în studiul SEPHAR III arată că doar 80,9% dintre adulţii hipertensivi incluşi în acest studiu ştiau că suferă de această boală, în timp ce restul de 19,1% nu îşi cunoşteau această problemă medicală şi se expunea, astfel, unor riscuri majore. 

În ciuda faptului că 1 din 3 români afectaţi de această boală nu ştie despre existenţa ei, studiul relevă că în ultimii 11 ani  rata de cunoaştere a hipertensiunii arteriale a crescut considerabil. Astfel, dacă în anul 2005, doar 44,3% dintre persoanele hipertensive aveau cunoscută hipertensiunea arterială, în 2016, procentul acestora a ajuns la 80.9%, în următorii ani aşteptându-se să crească la 96,2%.

În ciuda perspectivelor pozitive în ceea ce priveşte diagnosticarea hipertensiunii arteriale, persoanele aflate sub tratament sau controlul afecţiunii, rezultate studiului SEPHAR III arată că factorii de risc cardiovascular rămân o problemă critică.

Dintre aceştia, diabetul zaharat şi dislipidemiile generează cele mai multe îngrijorări, dat fiind că prevalenţa celor două afecţiuni este de două ori mai ridicată decât în 2006, fapt care creşte riscul de apariţie a complicaţiilor. Astfel, studiul SEPHAR III a identificat o prevalenţă de 12.2% a diabetului zaharat, în timp ce procentul persoanelor cu dislipidemie se situează la 73.2%, la nivel global şi la 77.8% în rândul hipertensivilor.

Citeşte continuarea pe Gândul

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase