Prima pagină D:News

Frecvenţa actelor sexuale determină vulnerabilitatea faţă de droguri

Oana Bujor 10.10.2016 | ● Vizualizări: 36979

Sensibilitatea pe care o are o anumită persoană pentru un anumit drog poate fi determinată de frecvenţa actelor sexuale. Acest factor ar putea explica susceptibilitatea unor persoane faţă de anumite tipuri de droguri.

În mod specific, persoanele care au relaţii intime mai frecvente dezvoltă o toleranţă crescută la anumite droguri, însă atunci când frecvenţa actelor sexuale scade persoana poate deveni extrem de sensibilă la substanţele narcotice.

Studiul prin intermediul căruia a fost concluzionat acest fenomen a fost realizat pe şoareci şi a fost publicat în revista Neuroscience. În cadrul cercetărilor anterioare, experţii au demonstrat că neuronii care eliberează dopamină în creierul şoarecilor, fiind numită zona tegumentului ventral, s-a micşorat atunci când aceştia au avut un comportament sexual intens.

Din moment ce zona tegumentului ventral face parte din circuitul de recompensă al creierului, acesta este responsabil pentru generarea senzaţiei de plăcere. Astfel, aunci când neuronii sunt diminuaţi scade şi senzaţia de plăcere. Un astfel de efect a fost observat şi în cadrul dependenţilor de opiacee, majoritatea dezvoltând o susceptibilitate pentru drogul pe care îl utilizează.

În acelaşi fel, şi şoarecii au dezvoltat o toleranţă crescută pentru droguri precum amfetamina, aceştia necesitând o doză mai mare pentru a resimţi aceleaşi efecte.

În cadrul ultimului studiu, cercetătorii le-au permis şoarecilor să se împerecheze înainte de a-i lăsa celibatari pentru o perioadă. În timpul acestei pauze, şoarecii au prezentat o sensibilitate mai crescută pentru amfetamină, aceştia dezvoltând o dependenţă mult mai crescută.

Pentru a putea observa ce produce efectul, cercetătorii au blocat în mod chmic activitatea zonei tegumentului ventral în timp ce le-a permis şoarecilor să se înmulţească continuu înainte de a-i lăsa singuri pentru încă o săptămână. Experţii au observat că sexul nu a avut niciun efect asupra mărimii neuronilor, astfel şoarecii nu au prezentat nicio sensibilitate pentru amfetamină.

Autorul studiului a declarat că prin blocarea dopaminei în timpul abstinenţei sexuale a fost suprimat un factor de transcripţie numit  ΔFosB, despre care cercetătorii au suspectat că ar fi responsabil pentru schimbările plasticităţii neuronale care au fost observate în condiţii normale.

Savanţii au concluzionat că prin activarea neuronilor ce eliberează dopamină din zona tegumentului ventral în timpul sexului se produce schimbarea mărimii neuronale care în perioadele de abstinenţă a provocat, în cazul şoarecilor şi probabil şi al oamenilor, o predispoziţie crescută pentru dependenţe.

Sursa: IFL Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Tag-uri: droguri | dependenta | frecventa | sex