Home » D:News » Această nouă structură face materialele să treacă de la flexibile, precum cauciucul, la dure ca oţelul – VIDEO

Această nouă structură face materialele să treacă de la flexibile, precum cauciucul, la dure ca oţelul – VIDEO

Alexandru Voiculescu 01.27.2017
Această nouă structură face materialele să treacă de la flexibile, precum cauciucul, la dure ca oţelul – VIDEO
Cercetătorii au găsit o cale de a ajusta un material pentru ca duritatea acestuia să se modifice considerabil, de la foarte moale (flexibil) la o duritate crescută, precum metalele.

Acest design de metamaterial – material fabricat care are proprietăţi care nu se găsesc în natură – poate rezolva o sumedenie de probleme cu care se confruntă inginerii.

Ce îl face interesant este particularitatea că rezistă transformărilor multiple – componentele nu sunt afectate.

Fizicianul Xiaoming Mao, de la Universitatea din Michigan, susţine că „de obicei, este greu de schimbat duritatea unui material tradiţional. Este ori tare ori moale după fabricarea materialului”. La acest metamaterial, regulile naturii nu se aplică.

În video există trei demonstraţii care prezintă cele două stări. Prima este starea moale, unde metamaterialul se deformează în ambele suprafeţe şi unde structura acestuia nu este întinsă/tensionată.

A doua demonstraţie arată modificarea structurii prin tensionarea acesteia prin întindere.

A treia demonstraţie prezintă, în această stare tensionată, că o suprafaţă este dură, iar cealaltă rămâne moale.

Credit: Cosmos Magazine

Conform cercetătorilor, designul poate fi util pentru o largă serie de vehicule, de la biciclete, automobile la rachete şi nave spaţiale, care au nevoie de un material moale la impactul cu solul.

Totuşi, rămâne o problemă: cum se va comporta acest material în cazul unui impact puternic? Ştim din natură că apa lichidă nu poate absorbi un impact major cu un corp. Doar experimentele pot spune dacă există o creştere a rezistenţei structurii la un impact puternic.

Sursa: Science Alert

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Savanţii au inventat cel mai rezistent şi uşor material de pe Pământ. Este de 10 ori mai puternic ca oţelul

Cel mai negru material inventat vreodată, aproape invizibil pentru ochiul uman, a fost conceput de cercetătorii britanici

Un nou material, ,,mătasea dragonilor”, va fi utilizat pentru protejarea soldaţilor din armata americană

Oamenii de ştiinţă au creat cel mai scump material din lume. Cât valorează acesta