Home » D:News » Cei care consumă hrană marină sunt expuşi riscului îmbolnăvirii

Cei care consumă hrană marină sunt expuşi riscului îmbolnăvirii

Cei care consumă hrană marină sunt expuşi riscului îmbolnăvirii
Publicat: 31.01.2017
Persoanele care mănâncă hrană marină ingerează până la 11.000 de bucăţele minuscule de plastic anual, iar zeci de particule din acestea se încastrează în ţesuturi, avertizează un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea Ghent din Belgia cred că particulele de plastic se acumulează în corpul uman şi ar putea constitui o ameninţare pentru sănătate, pe termen lung. Iar cantitatea de plastic absorbită va creşte, odată cu sporirea poluării oceanelor. Întrebarea care se pune acum, explică coordonatorul acestui studiu, dr. Colin Janssen, este „ce se întâmplă cu aceste particule de plastic ajunse în organismul nostru”. „Sunt oare încapsulate de ţesut şi date uitării de corpul nostru, sau provoacă inflamaţii, sau fac alte lucruri? Chimicalele precipită oare şi provoacă ulterior toxicitate?”

Specialiştii au calculat că peste 99% din microparticulele de plastic tranzitează corpul uman, dar restul rămân în ţesuturi. Scoicile se alimentează filtrând aproximativ 20 de litri de apă marină zilnic, ingerând accidental bucăţele minuscule de plastic.

Odată cu accentuarea poluării, spre sfârşitul secolului, persoanele care consumă în mod regulat hrană marină s-ar putea să ingereze 780.000 de bucăţele de plastic anual, organismul lor absorbind 4.000 din acestea din sistemul digestiv. În oceanele lumii există peste cinci trilioane de particule de plastic şi în fiecare minut mările primesc în plus echivalentul unui camion de gunoaie de plastic. Până în 2050, se va ajunge la deversarea echivalentului a patru camioane de reziduuri la fiecare minut. Iar pentru spargerea plasticului din oceane în fragmente mici va fi nevoie de decenii sau chiar secole, mulţi cercetători considerând că acestea nu vor dispărea niciodată.

Sursa: Rador

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Efectul poluării asupra creierului: particulele de magnetit pot provoca apariţia Alzheimerului

Sateliţii NASA au descoperit mutiple surse TOXICE de poluare ale aerului – FOTO

Poluarea din aer este, oficial, factor cancerigen. Care sunt cele mai poluate oraşe din România şi din restul lumii?

Cât de periculoasă este poluarea aerului? Anual, din cauza sa mor peste două milioane de persoane!

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase