Home » D:News » O listă a lui Schindler originală va fi a fi expusă la vânzare. Se estimează o sumă ENORMĂ

O listă a lui Schindler originală va fi a fi expusă la vânzare. Se estimează o sumă ENORMĂ

O listă a lui Schindler originală va fi a fi expusă la vânzare. Se estimează o sumă ENORMĂ
Publicat: 15.03.2017
Este una dintre cele şapte liste realizate de Schindler împreună cu contabilul său, Itzhak Stern.

Un document unic, anume o listă a lui Schindler care conţinea deţinuţi evrei, va fi scoasă la vânzare şi se aşteaptă să se obţină suma de 2,4 milioane de dolari, informează War History Online.

Cele 14 pagini conţin o listă cu 801 evrei care au lucrat la fabrica lui Schindler şi care au fost transportaţi din lagărul de concentrare din Plaszòw din Polonia.

Agenţia care scoate la licitaţie acest document, Moments in Time, a precizat că „nu poate exista un document mai emoţional ca acesta”. 

Lista iniţială a fost realizată în toamna anului 1944 şi folosea la protejarea deţinuţilor din lagăr în perioada în care Germania nazistă se retrăgea din est şi îşi închidea lagărele de acolo. Deţinuţii erau transportaţi mai la vest la camerele de gazare de la Auschwitz. Schindler, care deja proteja evreii de la fabrica sa, l-a mituit pe Amon Göth, comandantul lagărului de la Plaszòw, pentru a-i transfera deţinuţii la fabrica sa relocată în Sudetenland. Această mişcare i-a salvat pe evrei de la moarte sigură. 

Acesta şi-a cheltuit toată averea pe mite pentru a-şi proteja lucrătorii de execuţie. Se estimează că aproximativ 1.200 de evrei au fost salvaţi prin aceste metode. În 1963, a fost onorat de guvernul israelian şi a primit titlul de „drept între popoare”.

Schindler a murit în sărăcie în 1974 şi a fost singurul fost membru de partid nazist care a fost îngropat pe Muntele Sion din Ierusalim.

Mai mult de 8.000 de oameni care trăiesc acum sunt descendenţii persoanelor protejate de Schindler.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

10 lucruri pe care nu le ştiai despre filmul-fenomen ”Lista lui Schindler” – VIDEO

Branko Lustig a donat Muzeului Holocaustului din Ierusalim Oscarul primit pentru ‘Lista lui Schindler’

Heinrich Himmler: cel mai malefic nazist din istorie

Pasiunea nemţilor pentru Hitler atinge niveluri record: 2.000 de cărţi despre liderul nazist au fost publicate în Germania în 2013

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase