Home » D:News » Când începe un copil să vorbească şi când ar trebui să ne îngrijorăm că nu o face

Când începe un copil să vorbească şi când ar trebui să ne îngrijorăm că nu o face

Când începe un copil să vorbească şi când ar trebui să ne îngrijorăm că nu o face
Publicat: 04.06.2017
Atunci când un copil nu vorbeşte, iar părintele observă unele dificultăţi pe partea de înţelegere a limbajului sau alte arii, cum ar fi atenţia sau aria motrică, trebuie să apeleze la un specialist dedicat fiecărei arii în parte. Nu este deloc indicat ca cei din familie să aştepte până când cel mic împlineşte vârsta de 3-4 ani pentru a-i face o evaluare logopedică.

 „Trebuie menţionat faptul că orice întârziere ar avea un copil, cu ajutorul intervenţiei precoce, şansele lui de recuperare sunt mari”, spune Alina Căpuşan de la Asociaţia pentru Intervenţie Terapeutică în Autism (AITA).

De aceea, părintele trebuie să fie foarte atent la cel mic, deoarece acesta înainte de vârsta de un an începe să se facă înţeles, verbal şi gestual. Astfel, în jurul acestei vârste apar şi primele cuvinte care sunt sub forma silabelor înlănţuite, fără a putea rosti însă cuvinte autentice. Totodată copilul va începe să imite verbal, să completeze cântecele, apar exclamaţiile precum „oh, ah”.

„Partea de înţelegere este cea mai importantă. Astfel, copilul începe să ştie  semnificaţia câtorva obiecte din mediu – obiectele mai uzuale – şi chiar poate să răspundă la întrebări precum „unde este mingea?”, ne-a mai spus Alina Căpuşan, logoped şi psiholog.

Citeşte continuarea pe CSID.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase