Home » D:News » România va avea cel mai performant centru de diagnostic personalizat de cancer din ţară

România va avea cel mai performant centru de diagnostic personalizat de cancer din ţară

Publicat: 11.08.2017
Spitalul Judeţean Timişoara va avea cel mai puternic centru de diagnostic personalizat în cancer din România, după ce a câştigat un proiect transfrontalier prin care va primi 3,5 milioane de euro pentru achiziţia de echipamente pentru descoperirea de noi terapii , transmite corespondentul MEDIAFAX.

Proiectul transfrontalier România-Serbia are o valoare de 12 milioane de euro şi se va derula pe o perioadă de trei ani, miercuri fiind semnat contractul de finanţare, la sediul centrului Oncogen (Centrul de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului) al Spitalului Judeţean Timişoara, scrie Mediafax.

Şase milioane de euro revin părţii sârbe, 3,5 milioane de euro ajung la Spitalul Judeţean Timişoara, iar 2,5 milioane de euro la Spitalul Judeţean Reşiţa. Medicul Virgil Păunescu, coordonatorul proiectului, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că se vor achiziţiona mai multe aparate cu ajutorul cărora se va face diagnostic la nivel de ADN.

„Reşiţa îşi îmbunătăţeşte condiţiile de tratament şi metodele de diagnostic în cancer, având o unitate de tratament al pacienţilor cu cancer, iar noi vom crea un protocol la cel mai înalt nivel posibil de diagnostic şi tratament pentru pacienţii din această zonă, în mod special. Aparatura pe care o luăm este mai ales aparatură de secvenţializare şi diagnostic la nivel genetic, de ADN, pentru a dezvolta în Oncogen cel mai puternic centru de diagnostic personalizat şi de tratament personalizat din România”, a explicat Virgil Păunescu. Potrivit coordonatorului de proiect, la Oncogen se va încerca punerea unui diagnostic la nivel molecular, iar pacienţii din spitale care nu răspund la tratamente vor beneficia de terapii noi.

Foto: Mediafax

„Noi putem pune diagnosticul la nivel molecular şi apoi, având acces la bazele de date cu citostaticele care dau cele mai bune rezultate, care nu dau rezultate, combinaţiile cele mai bune din bazele de date de la nivel mondial, la care avem acces contracost, putem ameliora tratamentul unor categorii de pacienţi. E vorba de acei pacienţi care nu răspund aşa cum se aşteaptă oncologul la tratamentul standard, sau care, am putea avea surpriza, are alt diagnostic sau formă de cancer diferită decât cea pusă iniţial. Pentru noi, cu această aparatură, nu există probleme de eroare, diagnosticul va fi extrem de precis şi de clar. Diagnosticul la nivel molecular îţi permite corelaţia cu un tratament care în ţările avansate a îmbunătăţit cu 80% randamentul tratamentului”, a mai precizat Virgil Păunescu. Reprezentanţii Oncogen speră că anul viitor aparatele care vor fi cumpărate în cadrul proiectului transfrontalier vor ajunge în centru şi le vor putea utiliza.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase