Prima pagină D:News

Soarta deserturilor este în pericol: un kilogram de boabe din această mirodenie utilizată în cadrul fabricării lor costă 750 dolari

Redactia Descopera.ro | 10.30.2017 | ● Vizualizări: 580
Produsele care conţin unul dintre cele mai apreciate ingrediente din lume se vor scumpi şi mai mult. Un kilogram din această mirodenie costă 750 dolari, de la 100 în 2015      vanilie + zoom
Galerie foto (1)

Cofetarii şi gelatierii din întreaga lume sunt îngrijoraţi cu privire la soarta deserturilor, pentru că preţul vaniliei creşte foarte mult. Principala cauză este ciclonul din Madagascar, din martie 2017.

Madagascar este principalul producător de vanilie la nivel mondial, asigurând 80% din necesarul lumii. Momentan, un kilogram de boabe de vanilie variază între 600 şi 750 de dolari, în timp ce în 2015 era doar 100 de dolari. Patru kilograme de extract de vanilie pur costă acum  500 de dolari. În 2015 era 70 de dolari.

De obicei, creşterea preţului din cauza vremii se regla în timp şi după o perioadă scădea ajungând la normal mai aproape de declanşarea crizei. De această dată, nu numai că nu a revenit, ci a şi crescut din ce în ce mai mult. Situaţia nu se va schimba pentru că de obicei unei plantaţii de vanilie îi ia trei ani să se maturizeze şi să producă în parametrii optimi. Ciclonul din primăvară a lovit cele mai productive ferme şi copacii din jurul lor care aveau rolul de a filtra razele soarelui. Din această cauză şi recoltele viitoare sunt compromise.

Citiţi continuarea articolului pe gustarte.ro

Tag-uri: vanilie | dulciuri | desert | mirodenie