Home » D:News » Care sunt tratamentele suplimentare împotriva cancerului

Care sunt tratamentele suplimentare împotriva cancerului

Care sunt tratamentele suplimentare împotriva cancerului
Publicat: 13.11.2017
Când cineva este diagnosticat cu cancer, medicul îi prezintă un plan de tratament care cuprinde mai mulţi paşi. Uneori i se recomandă un tratament suplimentar după finalizarea celui primar, reprezentat adesea de intervenţia chirurgicală. Aceasta se numeşte terapie adjuvantă şi se administrează pentru a reduce riscul revenirii cancerului. Terapia neoadjuvantă este tratamentul administrat înainte de terapia primară şi ajută la micşorarea unei tumori inoperabile.

Tipurile de terapie adjuvantă variază în funcţie de formele de cancer pentru care sunt utilizate, dar şi de pacienţi. Specialiştii oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce oamenii trebuie să ştie despre terapia adjuvantă.

Tipuri de terapie adjuvantă

Chimioterapia este un tratament pentru cancer care foloseşte medicamente (numite generic citostatice) care distrug celulele canceroase. Chimioterapia se administrează de obicei în etape, asta pentru a da posibilitatea celulelor normale să se refacă.

În multe cazuri, chimioterapia se administrează intravenos şi sub supraveghere medicală, dar pot exista şi scheme de tratament cu administrare orală sau mixtă, oral-intravenos.

Terapia hormonală opreşte producerea anumitor hormoni, în încercarea de a combate efectul lor asupra cancerului. Nu toate cancerele sunt sensibile la hormoni, aşa încât medicii vor analiza mai întâi fiecare caz pentru a vedea dacă pacientul poate beneficia de acest tip de terapie adjuvantă. Cât timp pacientul urmează terapia hormonală înainte de intervenţia chirurgicală, medicii monitorizează cancerul pentru a vedea dacă s-a micşorat.

Radioterapia foloseşte radiaţiile ionizante pentru distrugerea celulelor canceroase Acestea sunt direcţionate către tumora şi zona din imediata vecinătate, pentru a împiedica răspândirea la organe. Radioterapia acţionează asupra celulelor pe două căi:
 
Direct – distruge în mod direct celula canceroasă
 
Indirect – produce modificări la nivelul metabolismului celulei canceroase, modificări care vor conduce la moartea acesteia.
Terapia vizată. Terapia specifică funcţionează similar cu chimioterapia pentru a ucide celulele canceroase. Singura diferenţă este că ţinteşte doar celulele canceroase, nu tratează întregul corp.

Citeşte continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase