Prima pagină D:News

Dian Fossey: Dincolo de ceaţă. Omagiul adus de National Geographic primatologului

Redactia Descopera.ro | 11.11.2017 | ● Vizualizări: 504

Dian Fossey: Dincolo de ceaţă spune povestea vieţii primatologului, de la anii singuratici ai copilăriei, perioada muncii sale în Rwanda, unde a fondat Centrul de Cercetare Karisoke, în septembrie 1967, şi unde a petrecut 18 ani studiind şi protejând populaţia de gorile de munte. Filmul vorbeşte despre apropiata sa prietenie cu tânăra gorilă Digit, a cărei nemiloasă mutilare şi decapitare de către braconieri avea s-o afecteze enorm pe Fossey, dar şi despre oamenii care au lucrat alături de ea, inclusiv fotograful National Geographic Bob Campbell, de care Dian s-a îndrăgostit, dar care avea să-i frângă inima atunci când a decis să revină în civilizaţie şi la soţia sa.

În 1967, Dian Fossey a părăsit America pentru a studia gorilele din centrul Africii, unde apoi s-a şi îndrăgostit de aceste animale, dedicându-şi viaţa luptei pentru supravieţuirea lor. A devenit un simbol internaţional şi un primatolog renumit. Însă, în Rwanda, ea declanşa un război. Acest război a costat-o, în cele din urmă, viaţa, iar uciderea ei încă nu a fost elucidată. Au trecut peste 30 de ani de la moartea misterioasă a lui Dian Fossey în 1985, iar azi, National Geographic aduce un omagiu vieţii şi moştenirii acestui cercetător în serialul special din trei părţi, Dian Fossey: Dincolo de ceaţă. Filmul este povestea destinului extraordinar al acestei femei şi aduce, totodată, noi perspective asupra uciderii ei şi luptei pe care a dus-o pentru a salva cele mai mari primate ale planetei. Dian Fossey: Dincolo de ceaţă se va difuza global pe National Geographic în 171 de ţări şi 45 de limbi.
 
Preluând fragmente din scrierile lui Fossey, filmul îi permite cercetătorului pionier, în mare parte autodidact, să-şi spună propria poveste, Sigourney Weaver fiind vocea care face auzite aceste gânduri. Nominalizată la Oscar şi câştigătoare a premiului Golden Globe pentru portretizarea lui Dian Fossey în filmul din 1988, Gorillas in the Mist, Weaver nu putea fi mai potrivită pentru a reda gândurile şi sentimentele lui Fossey. Miniserialul eveniment global oferă, totodată, acces exclusiv la peste 40 de ore de filmări rare şi nemaivăzute anterior cu Fossey în timpul activităţilor zilnice şi al studiului îndeaproape asupra gorilelor, precum şi noi interviuri cu colegii şi prietenii apropiaţi ai acesteia, între care asistentul său de cercetare, Wayne McGuire, şi prietenul Sir David Attenborough.
 
Dian Fossey a fost ucisă cu brutalitate în cabina sa din munţi, în 1985. Filmul examinează ancheta din jurul acestei crime şi procesul ulterior al lui Wayne McGuire, cel care a fost găsit vinovat in absentia de autorităţile rwandeze. Condamnarea lui McGuire a fost îndelung contestată de oficiali americani şi de alte persoane familiarizate cu circumstanţele incidentului. Acum, pe baza accesului exclusiv la lucrurile personale ale lui Fossey, inclusiv obiecte de la locul crimei, precum şi pe baza unui interviu rar cu însuşi McGuire, afirmaţiile sale privind propria nevinovăţie par să capete mai multă crezare.
 
Ajungând din nou la momentul prezent, Dian Fossey: Dincolo de ceaţă vizitează, totodată, şi trupa de gorile Pablo, în care se află şi Cantsbee, botezat astfel de Fossey atunci când s-a născut. Cantsbee a fost considerat mort atunci când a dispărut mai multe luni de zile pentru ca, în ianuarie a acestui an, el să se realăture grupului de gorile. Cantsbee este cel mai vârstnic mascul de gorilă cu spate argintiu şi cel mai prolific tată din zona în care trăieşte. Supravieţuirea sa în anii cei mai crunţi ai braconajului şi în faţa ameninţărilor asupra habitatului său se datorează într-o măsură considerabilă lui Fossey şi eforturilor sale de a proteja populaţia de gorile de munte din Rwanda.
 
James Marsh, producător executiv deţinător al premiului Oscar (Man on Fire, Theory of Everything) şi Tigress Productions s-au bazat pe un material bogat de arhivă, constând în filmări, fotografii, zeci de scrisori ale lui Fossey, pe colaborarea cu Dian Fossey Gorilla Fund şi pe interviurile cu oamenii care au cunoscut-o cel mai bine şi care-i pot spune povestea. Serialul pune în lumină descoperirile uimitoare şi observaţiile pe care le-a făcut Fossey de-a lungul vieţii sale despre viaţa intimă a gorilelor şi despre structura lor socială.
 
Dian Fossey: Dincolo de ceaţă este produs de Tigress, parte din Endemol Shine Group, pentru National Geographic. Producătorul executiv al Tigress Productions este Dick Colthurst, regizor este Zara Hayes şi producător 
  

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI