Home » D:News » Diabetul gestaţional, afecţiunea care apare la 1 din 7 femei însărcinate: Poate afecta atât mamele, cât şi copilul

Diabetul gestaţional, afecţiunea care apare la 1 din 7 femei însărcinate: Poate afecta atât mamele, cât şi copilul

Publicat: 19.11.2017
Diabetul gestaţional, afecţiunea care apare la 1 din 7 femei însărcinate: Poate afecta atât mamele, cât şi copilul
Deşi este puţin cunoscută, există o afecţiune care poate apărea în timpul sarcinii. Este vorba despre diabetul gestaţional.

Conform definiţiei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diabetul gestaţional este o creştere a nivelului de glucoză în sânge, care apare în timpul sarcinii, ceea ce creşte riscul unor probleme de sănătate, atât pentru mamă cât şi pentru copil, scrie GÂNDUL.

Potrivit statisticilor, 1 din 7 femei însărcinate dezvoltă diabet gestaţional în timp ce jumătate din femeile diagnosticate vor dezvolta diabet de tipul 2 în următorii 5-10 ani după naştere . Ziua mondială  de luptă împotriva diabetului promovează anul acesta prevenţia diabetului de tip 2, prin creşterea accesului femeilor la informaţie, diagnostic şi tratament. La nivel global, 199 milioane de femei trăiesc cu diabet, număr ce se estimează că va creşte până la 313 milioane în  2040.

Acest tip de diabet apare, în general, în a doua jumătate a sarcinii, însă poate fi diagnosticat uşor, prin testul de toleranţă la glucoză (TTG). Acest test se poate efectua la medic, între săptămânile 24-28 ale sarcinii. Regimul alimentar joacă un rol esenţial în gestionarea acestui tip de diabet. 

„Diagnosticarea acestei boli dar şi urmarea unui tratament adecvat şi a unui stil de viaţă şi o alimentaţie sănătoasă sunt deosebit de importante, deoarece diabetul gestaţional poate duce la apariţia unor probleme de sănătate ce pot afecta atât mamele, cât şi copilul, înainte şi după naştere. Tratamentul potrivit ajută femeile însărcinate să dea naştere unui copil sănătos, de aceea este important că femeile să poată găsi informaţiile necesare pentru a trece cu bine peste problemele generate de această boală”, a declarat Andrei Foisor, Head of Roche Diabetes Care România.

Factorii de risc ce contribuie la apariţia diabetului gestaţional:

• Supraponderarea înainte de sarcină (când greutatea corporală este cu 20% mai mare decat greutatea corporală ideală)
• Creşterea excesivă în greutate în primele 6 luni de sarcină
• Antecedente familiale de diabet (fraţi, surori, părinţi)
• Glicemia crescută înainte de sarcină, în perioada de repaos alimentar, sau toleranţă la glucoză redusă
• Naşterea unui copil mare la o sarcină anterioara (>4kg)
• Probleme de obstetrică la sarcinile precedente (întreruperi de sarcină, malformaţii, deces fetal intrauterin)
• Diabet gestaţional la sarcina anterioară
• Vârstă mai mare de 35 de ani
• Zahăr în urină sau o cantitate crescută a lichidului amniotic

Cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva Diabetului, Roche Diabetes Care a lansat o campanie pentru creşterea gradului de informare a femeilor asupra diabetului care apare în timpul sarcinii. Astfel, pe site-ul www.viatacudiabet.ro, femeile pot citi informaţii generale despre diabetul gestaţional, simptome şi cauze, factori de risc, diagnostic şi tratament. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase