Home » D:News » Berea consumată moderat nu provoacă reflux gastroesofagian

Berea consumată moderat nu provoacă reflux gastroesofagian

Berea consumată moderat nu provoacă reflux gastroesofagian
Publicat: 04.12.2017
Refluxul gastroesofagian este una dintre afecţiunile des întâlnite în rândul populaţiei adulte, strâns legată de stilul de viaţă şi alimentaţie. Mâncarea bogată în grăsimi şi consumul de băuturi carbogazoase au fost frecvent asociate cu apariţia refluxului gastroesofagian.
Berea s-a dovedit însă a avea un efect diferit. Fiind obţinută în urma unui proces de fermentare, berea a suscitat interesul cercetătorilor Universităţii Complutense din Madrid care în colaborare cu centrul de informare Cerveza y Salud din Spania şi-au propus să distrugă mitul care asocia inclusiv consumul de bere cu disconfortul digestiv şi acumularea de gaze intestinale în exces. 
Astfel, în perioada 2014 – 2016 a fost analizat consumul moderat de bere în relaţie cu trei dimensiuni: evaluarea simptomelor digestive, acomodarea gastrică şi evaluarea refluxului gastroesofagian.
 
Cercetarea a fost realizată pe un grup format din 30 adulţi sănătoşi, cu vârste de peste 18 ani, care nu prezentau simptome digestive frecvente sau reflux gastroesofagian. Obiectivul principal al studiului a urmărit să identifice potenţiala asociere a consumului moderat de bere cu sau fără alcool cu următoarele simptome digestive: aciditate gastrică, regurgitaţie sau saţietate precoce în perioada postprandială. Rezultatele au arătat că berea, cu sau fără alcool, nu provoacă simptome ale sindromului dispeptic (greaţă, jenă epigastrică, hiperaciditate, arsuri gastrice, balonare, regurgitaţii) sau tulburări gastrointestinale atunci când este consumată moderat. De asemenea, nu modifică refluxul gastroesofagian postprandial atunci când este consumată moderat, înainte de prânz sau cină.  
 
„Concluziile acestui proiect sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea domeniului de cercetare, în ansamblu, dar şi pentru demersul nostru de a furniza informaţii valoroase cu privire la rolul pe care consumul moderat de bere îl are pentru organism. Iată că, după ce mitul burţii de bere a fost contrazis de rezultatele unui studiu derulat în România, cercetătorii spanioli demontează un alt mit – acela că berea, o băutură fermentată, provoacă reflux gastroesofagian”, a declarat dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. 
 
Un consum moderat de bere înseamnă 330 ml/zi pentru femei sau 660 ml/zi pentru bărbaţi. Consumată moderat şi responsabil, berea poate face parte dintr-un stil de viaţă sănătos şi echilibrat.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase