Home » D:News » Ce este durerea şi cum poate fi ea combătută

Ce este durerea şi cum poate fi ea combătută

Publicat: 18.02.2018
Chiar dacă este adesea asimilată cu un lucru inconfortabil, neplăcut sau chinuitor, durerea are şi părţile ei pozitive: are rolul de a ne proteja de un eventual pericol sau de a ne alarmă atunci când suferim de o boală mai mica sau mai mare. În acelaşi timp, experienţa durerii este diferită pentru toată lumea şi există diferite modalităţi de a o simţi sau a o descrie.
Durerea este simţită atunci când nervii speciali, care detectează leziunea ţesuturilor, trimit semnale pentru a transmite informaţii despre leziune de-a lungul măduvei spinării la creier. Aceşti nervi sunt cunoscuţi ca nociceptori. De atunci încolo, creierul decide ce să facă cu acea durere.
“Dacă atingi o suprafaţă fierbinte, un mesaj va călători printr-un arc reflex în măduva spinării şi va provoca o contracţie imediată a muşchilor. Această contracţie te face să ridici mâna de pe suprafaţa fierbinte. Acest lucru se întâmplă atât de repede încât mesajul nu ajunge până la creier. Cu toate acestea, mesajul de durere va ajunge până la creier. Odată ajuns acolo, va provoca o senzaţie neplăcută în corp. Modul în care creierul unui individ interpretează aceste semnale şi eficienţa canalului de comunicare între nociceptor şi creier dictează modul în care oamenii simt durerea. Creierul poate, de asemenea, să elibereze substanţe chimice bune, cum ar fi dopamina, pentru a contracara efectele neplăcute ale durerii. Aşadar, durerea este o experienţă complexă care porneşte din creier. Fiecare senzaţie dureroasă este legată 100% de creier”, explică Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză
 
Tipuri de durere
 
Doua dintre cele mai intalnite tipuri de durere sunt cea cronica (pe termen lung) si cea acuta (pe termen scurt).
 
“Durerea acută şi cea cronică sunt faţete diferite ale aceluiaşi fenomen. Durerea acută este provocată de o boală sau leziune specifică, serveşte unui scop biologic util, este asociată cu semnale fizice clare ale sistemului nervos simpatic şi este auto-limitată. Durerea cronică, în contrast, poate fi considerată o boală. Este durerea care depăşeşte timpul normal de vindecare, mai ales dacă este asociată cu o boală. Durerea cronică poate să apară în urma unor stări psihologice şi nu serveşte scopului biologic”, afirmă hipnoterapeutul Eugen Popa.
 
Managementul durerii
 
Dacă ai dureri în mod regulat, este important să iei în considerare gestionarea durerii cronice. Deşi cei mai mulţi oameni atunci când se confruntă cu dureri puternice sunt tentaţi să stea în pat şi să nu se mişte, în cele mai multe cazuri acest lucru face ca lucrurile să se înrăutăţească. Inactivitatea nu face altceva decât să determine corpul să-şi piardă puterea. Acest lucru îţi va afecta somnul şi starea de spirit.
 
“Dacă eşti în stare, încearcă să rămâi cât mai mobil posibil. Exerciţiul uşor poate funcţiona ca o formă naturală de ameliorare a durerii. Caută ceva care nu va pune prea multă presiune asupra corpului tău., cum ar fi: mersul pe jos, yoga sau înotul. Uneori, doar trezirea şi activarea sunt suficiente. Ascultă-ţi corpul şi nu exersa mai mult decât este cazul. Dacă eşti atent vei observa care este limita pe care corpul tău o poate atinge”, explică Eugen Popa.
 
6 sfaturi pentru a trăi cu dureri cronice
 
În acelaşi timp, specialistul în hipnoterapie Eugen Popa consideră că 6 paşi simpli ne pot ajuta să trăim cu durerile cronice.
 
– Învaţă tehnici de respiraţia profundă care te pot ajuta să te relaxezi, ceea ce poate uşura durerea.
 
– Este important să reduci stresul. Stresul intensifică durerea cronică. Sentimente negative cum ar fi depresia, anxietatea, stresul şi furia pot creşte sensibilitatea organismului la durere. Învăţând să preiei controlul asupra stresului, poţi găsi o uşurare a durerii cronice.
 
– Fă mişcare. Endorfinele eliberate de creier în timpul exerciţiilor fizice pot ajuta la reducerea durerii cronice.
 
– Nu fuma. Fumatul afectează circulaţia sângelui şi poate creşte senzaţia durerii.
 
– Alege o dietă sănătoasă, echilibrată dacă te confrunţi cu dureri cronice.
 
– Găseşte modalităţi de a-ţi distrage atenţia de la durere. Cu cât te gândeşti mai mult la durere, cu atât îi creşti puterea. În schimb, alege activităţi care îţi plac şi pe care te poţi concentra cu uşurinţă.
 
Hipnoză pentru controlul durerii
 
Formele de terapie care abordează legătura dintre minte şi corp sunt adesea recomandate persoanelor care se confruntă cu dureri pe termen lung. Stresul şi anxietatea sunt reacţii adverse frecvente ale durerii şi chiar pot face senzaţia durerii să se intensifice. Modul în care mintea reacţionează la durere se leagă şi de percepţia senzaţiilor fizice. Ajutorul necesar pentru a reduce stresul şi pentru a schimba modelele de gândire legate de durere poate, prin urmare, să facă o diferenţă uriaşă în percepţia durerii. Pentru aceasta, tot mai mulţi oameni optează pentru hipnoterapie.
 
“Mai degrabă decât să te convingă că durerea nu există, hipnoza pentru gestionarea durerii presupune să gestionezi orice teamă şi anxietate pe care le-ai putea avea în legătură cu durerea ta. De asemenea, ajută la reducerea stresului şi relaxarea sistemului nervos pentru a-l ajuta să devină mai puţin reactiv la durere. Hipnoza durerii îţi reorientează mintea departe de durere şi te ajută să te focusezi pe ceva mai plăcut. Studiile indică faptul că strategiile hipnotice sunt echivalente sau mai eficace decât alte tratamente pentru durerea acută şi cronică şi sunt susceptibile de a economisi atât bani cât şi timp pentru pacienţi şi medici. În cazul unor dureri cronice sau durerilor acute persistente, cel mai potrivit lucru pe care îl poţi face dacă îţi doreşti să integrezi hipnoza în tratamentul tău este să apelezi la un ajutor specializat sau să înveţi să foloseşti autohipnoza pentru a lucra cu durerea care te apasă”, afirmă Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.
 
Tehnici pentru a combate durerile acute uşoare
 
În cazul durerilor acute uşoare, poţi încerca una din următoarele tehnici:
 
Stabileşte un spaţiu de siguranţă. Acesta poate fi orice spaţiu, real sau imaginar în care te simţi în siguranţă şi protejat. Dacă nu ai un astfel de loc prin amintirile tale, atunci încearcă să îţi construieşti unul folosindu-te de imaginaţie şi vizualizare. Creează imaginea spaţiului ales cât mai detaliat: eşti acolo, percepi sunetele, imaginile şi trăirile acelui spaţiu. Vei putea accesa acest spaţiu de fiecare dată când te afli într-o stare de disconfort.
 
Dacă ai o durere specifică, într-un anumit loc, atunci această tehnică este foarte eficientă:
 
Foloseşte imaginea unei găleţi pline cu nurofen sau a unei găleţi cu apă rece ca gheaţa lângă tine. Imaginează-ţi că pui mâna în găleata cu apă rece iar drept urmare, conştient sau inconştient, mâna ta va deveni tot mai amorţită. Odată ce a atins nivelul de amorţeală dorit, poţi să atingi cu acea mână orice parte a corpului pe care doreşti să o amorţeşti/anesteziezi şi vei putea să transferi senzaţia din palmă în corp.
 
Unde poţi învăţa tehnicile de hipnoză pentru combaterea durerilor?
 
Hipnoza este eficientă pentru orice tip de durere, putând fi folosită cu succes atât pentru dureri acute, temporare, punctuale cât şi pentru rezolvarea unor dureri cronice care te pot însoţi de ani de zile. Sunt numeroase tehnici care pot fi folosite în ambele cazuri.
 
La Trainingul Profesional de Hipnoză oferit de Asociaţia Română de Hipnoză ai posibilitatea de a învăţa numeroase tehnici de lucru cu mintea pentru a depăşi orice tip de durere, fie ea acută sau cronică. Aceste tehnici pot fi folosite atât pentru auto-controlul durerii sau pentru a-i ajuta pe cei din jur să depăşească momente de durere acută sau probleme care îi însoţesc de luni sau ani întregi. Mai multe detalii găsiţi pe https://www.hipnoza.ro. 
 
Eugen Popa este preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză. 
Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase