Home » D:News » Austriecii au acum dreptul să-i arate degetul mijlociu vicecancelarului ţării

Austriecii au acum dreptul să-i arate degetul mijlociu vicecancelarului ţării

Austriecii au acum dreptul să-i arate degetul mijlociu vicecancelarului ţării
Publicat: 02.03.2018
O instanţă din Viena a decis, joi, că austriecii au dreptul să facă un cunoscut gest obscen, prin întinderea degetului mijlociu, şi să folosească expresii injurioase la adresa vicecancelarului Austriei, dacă aceste decizii sunt argumentate, relatează site-ul televiziunii France24.

Heinz-Christian Strache, liderul formaţiunii de extremă dreaptă Partidul Libertăţii (FPO), a acuzat gruparea de extremă stângă Linkswende de calomnie, după publicarea unui videoclip, înainte de alegerile de anul trecut, în care mai multe persoane îşi justifică decizia de a spune „Fuck Strache” şi de a arăta degetul mijlociu, scrie Mediafax.

Politicianul a pierdut procesul în primă instanţă, în decembrie 2017, iar recursul de la Înalta Curte din Viena a fost respins joi.

Purtătorul de cuvânt al grupării de extremă stângă Linkswende a catalogat decizia instanţei „o victorie atât pentru libertatea de exprimare, cât şi pentru libertatea presei”, creând un precedent pentru legitimitatea folosirii unor expresii injurioase la adresa politicienilor, dacă acest demers este argumentat.

Potrivit deciziei instanţei din Viena, „respingerea unui lider politic” poate fi „exprimată într-un mod provocator şi şocant” întrucât acest fapt reprezintă „un element fundamental al libertăţii de exprimare”.

La finele anului trecut, Sebastian Kurz (31 de ani) a devenit cancelarul Austriei şi cel mai tânăr lider politic ales în Europa, în urma unui acord între Partidul Popular (OVP, centru-dreapta, conservator) şi Partidul Libertăţii (FPO, extremă-dreaptă) pentru formarea noului guvern de la Viena.

Vicecancelarul austriac Heinz-Christian Strache a afirmat în trecut că Islamul „nu are loc în Europa” şi a numit-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, drept „cea mai periculoasă femeie din Europa”, pentru politica sa deschisă privind refugiaţii.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase