Home » D:News » ”National Geographic” îşi cere scuze pentru decenii de reportaje rasiste

”National Geographic” îşi cere scuze pentru decenii de reportaje rasiste

”National Geographic” îşi cere scuze pentru decenii de reportaje rasiste
Publicat: 16.03.2018
Redactorul-şef al revistei „National Geographic” publică o „mea culpa” plină de speranţă şi recunoaşte rasismul şi lipsa de diversitate din multe numere ale acestei publicaţii. „Timp de decenii, rapoartele noastre au fost rasiste. Pentru a scăpa de această vină, trebuie să o recunoaştem”, spune revista „National Geographic” în cea mai recentă ediţie specială dedicată conceptului de „rase”.

Articolul este scris de Susan Goldberg, redactor-şef actual al revistei, al zecelea de la înfiinţarea sa şi, totodată, prima femeie care se află în fruntea acestei publicaţii, scrie Rador. „Este dureros pentru mine să fac această constatare îngrozitoare, care, totuşi, face, parte din istoria revistei. Dar, deoarece am decis astăzi să facem o acoperire remarcabilă a subiectului „rase”, trebuie să facem acest examen de conştiinţă înainte de a-l face pe al celorlalţi”, a scris ea.

Un profesor de la Universitatea din Virginia specializat în istoria fotografiei a analizat decenii de reportaje pentru a ajunge la mai multe constatări. La început, John Edwin Mason a descoperit că până în anii ’70 oamenii de culoare care trăiau în Statele Unite nu erau absolut deloc reprezentaţi în paginile revistei „National Geographic”. În rarele cazuri în care au apărut persoane de culoare în paginile revistei a fost vorba despre muncitori sau servitori. „National Geographic a făcut foarte puţine pentru a-şi face cititorii să depăşească stereotipurile culturii albe occidentale”, scrie Susan Goldberg. Într-adevăr, John Edwin Mason a găsit în arhivele revistei nişte legende ale unor fotografii cel puţin şocante. 

Citeşte continuarea pe Rador

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase