O mică insulă din Micronezia deţine cele mai mari şi cele mai grele monede din lume. Unele au 3,5 metri şi sunt încă în circulaţie

25 05. 2018, 09:00

This browser does not support the video element.

Insulele din Micronezia utilizează dolarul american ca monedă oficială, însă pe insula Yap oamenii utilizează şi o altă formă de valută,  discurile uriaşe din calcar. Conform Oddity Central, în prezent există sute de discuri împrăştiate pe întreaga insulă, unele localizate în faţa hotelurilor, magazinelor, în păduri, însă majoritatea se află în banca pentru bani din piatră amplasată în fiecare sat. 

Se estimează că ar exista aproximativ 13.000 de discuri din piatră în circulaţie în Yap, ce au mărimi cuprinse între 30 de centimetri şi 3,5 metri, cel mai mare fiind considerat cel mai valoros. 

„Nu se cunoaşte exact momentul în care discurile de piatră au început să fie utilizate ca valută, dar conform legendelor, un navigator  a descoperit calcarul pe insula Palau. Acesta a cerut unui bărbat să o sculpteze sub forma unui peşte. Apoj s-a uitat către luna plină, iar piatra i-ar fi adus aminte  de lumina corpului ceresc. Aşadar, în cele din urmă i-a cerut bărbatului să o sculpteze sub forma unui disc,” a declarat dr. Scott Fitzpatrick, profesor de antropologie din cadrul Universităţii din Oregon. 

La început, discurile din calcar erau oferite ca daruri, dar după ce tot mai multe persoane au decis că sunt valoroase, discurile de piatră au început să fie utilizate ca monedă de schimb. Mărimea este un factor ce îi stabileşte valoarea, însă acesta nu este singurul criteriu. 

Moneda gigantică din Yap nu este utilizată zilnic, ci este mai mult o versiune a aurului ţării. Acestea sunt utilizate doar pentru tranzacţii importante, precum plătirea zestrei fetelor ce se căsătoresc sau, în cazuri extreme, precum oferirea lor în situaţii speciale. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

Peste 500 de monede şi podoabe dacice din aur şi argint recuperate din Austria, prezentate la MNIR
 
Bitdefender: 24% dintre atacurile informatice au ca scop generarea de monede virtuale
 
Anul în care ia fiinţă Monetăria Statului. Care au fost primele monede bătute – 100 de ani în 100 de momente
 
Din cauza isteriei cu criptomonede, putem rata un mesaj al extratereştrilor. ”Minerii” monedelor virtuale consumă atât de multă bandă încât nu lasă loc pentru astronomi