Home » D:News » 40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină sunt produse de endometrioză

40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină sunt produse de endometrioză

40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină sunt produse de endometrioză
Publicat: 27.05.2018
Endometrioza este o afecţiune extrem de frecventă: se estimează că 180 de milioane de femei din întreaga lume se confruntă cu simptomele bolii. Afecţiunea apare când endometrul, mucoasa uterină, avansează şi se dezvoltă în altă zonă din abdomen precum cea a ovarelor, trompelor sau peretelui abdominal. Rar, ţesutul endometrial poate migra şi în abdomenul superior sau în alte zone din corp. Consecinţele pot fi extrem de grave pentru starea de sănătate.
“Una dintre consecinţe o reprezintă dismenoreea, adică durerile menstruale. O alta o reprezintă durerea din timpul actului sexual. Alte persoane se confruntă cu dureri în timpul micţiunii sau al eliminării materiilor fecale. În plus, endometrioza este şi o cauză a infertilităţii. Deci, ca o concluzie sunt două consecinţe importante: durerea şi infertilitatea. Asta nu înseamnă că orice persoană cu endometrioză se confruntă cu infertilitatea. Însă boala poate produce aderenţe şi înfundarea trompelor aşa că poate împiedica o sarcină pe cale naturală. De altfel, endometrioza este responsabilă pentru 40 la sută din cazurile de infertilitate de cauză feminină”, afirmă prof dr. Taner Usta, expert în obstetrică-ginecologie. 
 
Endometrioza poate apărea atât în adolescenţă, cât şi la vârsta adultă şi poate continua până la menopauză. Cauzele endometriozei nu sunt pe deplin cunoscute, iar medicii care studiază şi tratează boala suspectează ca fiind vinovate anumite modificări genetice, probleme imunologice şi dezechilibre hormonale. În plus, femeile care au mame sau surori care suferă de endometrioză au un risc de 7 ori mai mare de a se confrunta cu această afecţiune.
 
“Statistic, o femeie cu endometrioză este diagnosticată la 7 ani de la debutul bolii, perioada de diagnosticare situându-se între 5 ani şi jumătate şi 10 ani. Chiar dacă femeile se plâng medicului ginecolog de anumite simptome, acestea pot fi similare altor afecţiuni precum sindromul de colon iritabil. Există o mulţime de afecţiuni care debutează la nivel abdominal şi care produc durere. Dar cea mai frecventă cauză pentru acest simptom este endometrioza”, completează specialistul în tratarea endometriozei.
 
Citeşte continuarea pe CSID
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase