Prima pagină D:News

Studenţi din 18 ţări vin la Bucureşti pentru cea de a 58-a ediţie a Şcolii de vară de cultură şi limbă română

Razvan Tupa 07.22.2018 | ● Vizualizări: 155
Captură foto Youtube/HotNews Romania     + zoom
Galerie foto (1)

Cea de-a 58-a ediţie a Cursurilor de Vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească are loc la Bucureşti, în perioada 23 iulie - 6 august, adunând studenţi din 18 ţări, arată un comunicat remis MEDIAFAX.

Studenţi din 18 ţări vin la Bucureşti pentru Şcoala de vară de limbă, cultură şi civilizaţie românească, în perioada 23 iulie - 6 august. Evenimentul organizat de Universitatea din Bucureşti a ajuns la cea de-a 58-a ediţie, urmărind să îmbogăţească noţiunile de limba română ale studenţilor străini şi să-i familiarizeze pe aceştia cu elementele importante ale culturii şi civilizaţiei româneşti, spun organizatorii.

Ediţia din 2018 este dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi comemorării poetului român Nichita Stănescu. Pe parcursul celor două săptămâni, sunt aşteptaţi 28 de tineri din ţări precum Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Grecia, Elveţia, Coreea de Sud, Bulgaria, Serbia, Croaţia, Belgia, Italia, Germania, Polonia, Danemarca, Macedonia, Olanda, Turcia, Nigeria şi Bangladesh, potrivit Mediafax.

"Tinerii vor participa la cursuri intensive de limba română, concepute într-o perspectivă comunicaţională, la ateliere de lucru şi la conferinţe pe teme de cultură şi civilizaţie românească, la evenimente culturale, precum şi la vizitarea unor muzee. Toate acestea vor putea contribui la îmbogăţirea cunoştinţelor de limba română ale participanţilor şi la familiarizarea acestora cu aspecte importante de civilizaţie românească.
O premieră este reprezentată de introducerea, în acest an, a două ateliere, Mass-Media şi Publicitate şi Bandă desenată pentru cursanţii de la primele niveluri de studiu al limbii române", se arată în comunicat.

Programul manifestării include întâlniri cu scriitori şi critici literari, interpretări şi dezbateri asupra filmografiei lui Cristian Mungiu, o prezentare a instrumentelor muzicale tradiţionale româneşti, precum şi o serată muzicală la Ateneul Român.

Cursurile de limba română şi conferinţele vor fi susţinute de profesori ai Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti, specialişti în lingvistică, literatură şi comunicare, cu o bogată experienţă în predarea şi testarea limbii române ca limbă străină, atât în ţară, cât şi în străinătate (în cadrul lectoratelor de limbă română din marile universităţi europene). La finalul acestor cursuri, participanţii pot susţine un examen de atestare a cunoştinţelor de limba română, în conformitate cu standardele Paşaportului Lingvistic European.

Vizitele la muzee din Bucureşti (Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti", Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Municipiului Bucureşti - Casa Filipescu-Cesianu) şi la obiective cultural-turistice şi religioase majore din centrul ţării (Castelul Peleş, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Castelul Bran) îşi propun să completeze profilul cultural al României contemporane.

Cursurile au fost iniţiate în anii ’60, la Sinaia, sub patronajul spiritual al lingvistului Alexandru Rosetti, fiind conduse vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu şi reprezintă cea mai veche iniţiativă a unei universităţi româneşti de a promova limba şi cultura română în lume.