Home » D:News » Cât de important este să consumi coaja dovleceilor

Cât de important este să consumi coaja dovleceilor

Cât de important este să consumi coaja dovleceilor
Publicat: 12.08.2018
Cu un conţinut mare de apă şi puţine calorii, dovlecelul hrăneşte fără să îngraşe. Este una dintre curcubitaceele cu cel mai mare conţinut de potasiu, util înseosebi pentru inimă şi creier. Recoltat înainte de maturizarea completă, spre deosebire de dovleceii de iarnă, este mai puţin nutritiv. Consumat crud sau foarte puţin gătit, este bogat în nutrienţi şi nu îngraşă.
Dovlecelul: ideal pentru inimă şi ochi
 
Bun pentru inimă, graţie potasiului. Conţinutul de potasiu (230 de mg la 100 de g) este interesant pentru sănătatea sistemului cardiovascular: acest oligoelement facilitează contracţiile musculare, îndeosebi pe cele ale inimii, şi are efecte hipotensoare recunoscute. De altfel, conţinutul foarte mic de sodiu (3 mg la 100 de g) permite ca dovlecelul să fie inclus în regimurile fără sare.
 
Esenţial pentru intestine. Dovlecelul galben este mai bogat în fibre solubile (îndeosebi pectine). Cu cât creşte mai mult, cu atât devine mai bogat în fibre insolubile (celuloză şi hemiceluloză). Toate aceste fibre sunt benefice pentru tranzitul intestinal: facilitează evacuarea scaunelor, înmuindu-le şi stimulând uşor contracţiile intestinale, şi favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice din colon.
 
Bogat în minerale. Pe lângă potasiu, dovlecelul conţine fofor, calciu, magneziu, fier, zinc, mangan, cupru şi molibden. Această concentraţie a mineralelor contribuie substanţial la ameliorarea calităţii nutriţionale a meselor.
 
Bun pentru ochi. Dovlecelul conţine cantităţi mari de luteină şi zeaxantină, două caretonoide antioxidante benefice pentru sănătatea ochilor (sunt implicate mai cu seamă în prevenirea patologiilor legate de vârstă, ca degenerescenţa maculară şi cataracta). De asemenea, furnizează diverse vitamine: provitamina A (betacaroten), vitaminele B1,B2, B6, B9, C şi E.
 
Continuarea pe CSID.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase