Prima pagină D:News

Alimentele pe care ar trebui să le eviţi când te confrunţi cu gastrită, ulcer sau colon iritabil

08.23.2018 | ● Vizualizări: 1942

Bolile pot apărea în toate segmentele tractului digestiv. Se diferenţiază dereglări funcţionale, fără vătămarea ţesuturilor, dar şi boli care duc la vătămarea acestora. Ulcerul, gastrita, sindromul colonului iritabil sunt doar câteva dintre afecţiunile din cauza cărora poţi avea de suferit.

Dereglări de motilitate
Preluarea substanţelor toxice şi a microorganismelor poate duce la enterită acută cu vărsături şi scaune apoase. Prin stimularea terminaţiilor nervoase sensibile şi prin eliberarea mediatorilor locali se iniţiază secreţia de sodiu şi potasiu în lumenul intestinal, le urmează apa; în acelaşi timp se măresc perisaltismul şi viteza de tranzit. Pierderile mari de apă şi minerale reprezintă un pericol mai ales pentru copiii mici şi pentru vârstnici.
Pe lângă evitarea cauzelor declanşatoare, trebuie să se ţină cont de bilanţul echilibrat de lichide şi minerale. După carenţele alimentare, alimentaţia se îmbogăţeşte încet prin ceai şi carbohidraţi (pâine crocantă).
 
Prin mişcările încetinite ale intestinului, din conţinutul acestuia este sustrasă prea multă apă şi se ajunge la constipaţie.
 
Cauzele sunt adesea lipsa de fier, aportul insuficient de lichide, lipsa de mişcare sau uzul îndelungat de laxative. În Germania suferă de constipaţie între 30 şi 60% dintre adulţi. Se recomandă o schimbare a alimentaţie, cu alimente bogate în fibre şi aport de lichide.
 
Colonul iritabil este o dereglare a funcţiei intestinului gros cu dureri de burtă sub formă de crampe, alternanţa diareei cu constipaţia. Cauzele pot fi problemele psihice precum şi intoleranţa la alimente.
 
Sindromul stomacului iritabil se bazează printre altele pe o dereglare a mişcării stomacului, însoţită de o dereglare a golirii alimentelor în intestin.
 
Gastrita şi cancerul digestiv
Ulcerele sunt adesea vătămări sângerânde ale mucoasei. Se produc cel mai adesea în stomac şi în duoden prin procese de autodigerare.
Factorii de risc:stresul, fumatul, folosirea exagerată a analgezicelor, consumul exagerat de alcool, precum şi infecţiile bacteriene cu helicobacter pylori.
 
Simptomele sunt reprezentate de dureri puternice în regiunea superioară a burţii, legate de aportul de alimente. Când apare riscul de perforare a intestinului, se consumă alimente pasate.
 
Continuarea pe CSID