Home » D:News » Cele Zece Porunci nu garantează un comportament mai moral, conform unui nou studiu

Cele Zece Porunci nu garantează un comportament mai moral, conform unui nou studiu

Cele Zece Porunci nu garantează un comportament mai moral, conform unui nou studiu
Publicat: 09.09.2018
Cercetătorii au relatat că nu au putut reproduce rezultatele unui studiu celebru care arată că oamenii mint mai puţin cu privire la o sarcină după ce au făcut o listă cu cele zece porunci din Vechiul Testament.

Descoperirile realizate de echipa condusă de Bruno Verschuere de la Universitatea Amsterdam şi Ewout Meijer de la Universitatea Maastricht au fost publicate în Advances in Methods and Practices in Psychological Science.

Aceştia au prezentat analizele datelor a unui total de 4.674 de participanţi, colectate de la 19 laboratoare. Cercetătorii au încercat să refacă un studiu din 2008 în care specialiştii Nina Mazar, On Amir şi Dan Ariely au rugat participanţii să aibă în vedere cele zece porunci sau zece carţi pe care le-au citit înainte de a completa o anumită sarcină, scrie Science Daily.

Datele de la studiul original au indicat că cei care s-au gândit la cele zece porunci exagerau mai puţin atunci când relatau câte probleme au rezolvat, comparativ cu cei care s-au gândit la cărţi. Descoperirile au oferit susţinere pentru o teorie care spune că oamenii caută câştiguri personale atâta vreme cât îşi pot menţine o imagine de sine pozitivă.

Totuşi, noul studiu a arătat că nu există un efect observabil asupra comportamentului la participanţii care au avut în minte cele zece porunci.

„Există mereu diferenţe între un studiu original şi un al doilea studiu. Nu poţi intra în acelaşi râu de două ori”, a precizat Verschuere. „Spre exemplu, studiul original a fost condus acum un deceniu la o universitate de elită. Recompensele, probabilitatea de a fi prins şi consecinţele de a fi prins cu minciuna pot fi diferite pentru participanţii din studiul nostru”, a adăugat cercetătorul.

Experţii din studiu original susţin însă că există unele motive pentru rezultatele divergente, inclusiv grupurile mai mici de teste de acum. De asemenea, participanţii pot fi mai conştienţi că se studiază lipsa de onestitate, comparativ cu participanţii din studiul original.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire excepţională care poate confirma o relatare biblică: arheologii au luat urma Chivotului Legământului, găsind sute de artefacte în regiunea în care acesta s-a aflat

De la un Dumnezeu mânios la artefacte misterioase cu puteri miraculoase: patru controverse ale Vechiului Testament

10 lucruri fascinante şi totodată terifiante despre psihologia umană

25 de curiozităţi din psihologie

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase