Care sunt cauzele ocluziei intestinale

01 10. 2018, 17:00
„În ocluzia intestinului subţire, cele mai frecvente cauze sunt aderenţele intraabdominale după intervenţii chirurgicale (60-85% din cazuri), herniile, boala Crohn şi tumorile (fie tumori primitive de intestin subţire, fie invazii sau compresii ale intestinului subţire în cancere ovariene sau gastrointestinale).
 
90% dintre persoanele care suferă o intervenţie chirurgicală abdominală dezvoltă ulterior aderenţe. Riscul de apariţie a aderenţelor după intervenţii chirurgicale este mai mai mare după operaţii deschise decât după operaţii laparoscopice; densitatea aderenţelor este de asemenea mai mare atunci când se asociază cu infecţie în cavitatea abdominală, când sunt mai multe intervenţii chirurgicale pe abdomen sau după radioterapie.
 
După scoaterea apendicelui, riscul de ocluzie intestinală datorat aderenţelor este de 1 % la 30 de ani de la operaţie şi este mai mare la pacienţii cu apendicită perforată (2,76%) faţă de cei cu apendicită neperforată (0,75%). Prinderea intestinului subţire în aderenţe este mai frecventă la intervenţiile realizate în abdomenul inferior şi este mai rară în operaţiile din partea de sus a abdomenului, cum ar fi scoaterea colecistului”, spune Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog, pentru Ce se întâmplă, doctore?!
 
Ocluzia intestinală: cauze şi tipuri
3 din 10 pacienti cu ocluzie a intestinului subţire au ca şi cauză a obstrucţiei prezenţa unei hernii încarcerate. “În această situaţie, şansa rezolvării spontane este foarte mică, riscul de recurenţă este mare şi se ajunge frecvent la strangularea intestinului.
 
Riscul de obstrucţie şi de strangulare este datorat defectului fascial prin care iese (herniază) intestinul. Cele mai frecvente tipuri de hernii asociate cu ocluzie intestinală sunt herniile inghinale, femurale şi herniile dezvoltate pe locul unor incizii chirurgicale. Ocluzia intestinală datorată herniilor abdominale apare frecvent la persoanele vârstnice; vârsta, bolile asociate şi întârzierea tratamentului sunt factori de prognostic nefavorabil în această situaţie”, adaugă specialistul.
 
Continuarea pe CSID