Home » Știință » PREMIERĂ: Roverele japoneze au asolizat, cu succes, pe asteroidul Ryugu. Primele imagini cu momentul istoric

PREMIERĂ: Roverele japoneze au asolizat, cu succes, pe asteroidul Ryugu. Primele imagini cu momentul istoric

Publicat: 24.09.2018
Sonda japoneză a eliberat două rovere către un asteroid pentru a colecta probe de minerale ce pot ajuta la descoperirea originilor Sistemului Solar. Recent, agenţia spaţială japoneză a confirmat asolizarea, cu succes, a celor două vehicule.

Sonda Hayabusa2 a eliberat vineri, pe 21 septembrie, cei doi roboţi pe asteroidul Ryugu, după cum informa Japan Aerospace Exploration Agency (JAXA).

Cele două rovere au asolizat, cu succes, duminică (23 septembrie), pe asteroidul Ryugu. Acestea au transmis la scurt timp imagini către Pământ cu momentul istoric. 

AFP notează că misiunea reprezintă o premieră a cercetării unui asteroid cu ajutorul unor roboţi mobili, asolizaţi. Având în vedere gravitaţia redusă a asteroidului, roboţii vor putea sări pe suprafaţa lui la o înălţime de 15 metri şi vor putea rămâne în aer timp de aproximativ 15 minute. 
Sursa-JAXA
 
JAXA a anunţat că ambele unităţi au fost operaţionale după o scurtă perioadă de pierdere a semnalului cu sonda Hayabusa-2. „Nu reuşesc să-mi găsesc cuvintele pentru a vă spune cât de fericit sunt. Putem realiza explorare mobilă pe suprafaţa unui asteroid”, a declarat managerul proiectului, dr. Yuichi Tsuda. 

În următoarea lună, sonda va elibera şi un „impactor” ce va explora partea superioară a asteroidului şi va trimite un obiect din cupru de 2 kilograme care va produce un crater cu un diametru de câţiva metri. 

Din acest loc, sonda va strânge material „proaspăt” expus radiaţiilor şi curenţilor timp de milenii. Informaţiile vor putea oferi răspunsuri la întrebările fundamentele privind apariţia universului şi a vieţii. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase