Prima pagină D:News

Prima soţie a lui Stephen Hawking critică filmul biografic ''Teoria Întregului''. ''Nu credeţi tot ce vedeţi în filme''

Alexandru Voiculescu 10.07.2018 | ● Vizualizări: 3022
Credit: Hepta     + zoom
Galerie foto (1)

Jane, fosta soţie a fizicianului Stephen Hawking, a precizat că filmul biografic ”The Theory of Everything”, un lungmetraj despre viaţa şi familia cuplului, a făcut multe greşeli.

„Nu crede ce vezi în filme”, a precizat Jane (fosta) Hawking la Henley Literary Festival din Oxfordshire, Anglia, în timp ce promova noua carte a sa, ”Cry to Dream Again” publicată de Alma Books, informează The Guardian.

Filmul, lansat în 2014, a fost bazat pe memoriile lui Jane "Travelling to Infinity: My Life with Stephen", carte publicată de editura Alma Books în 2008.

Aceasta a  spus producătorilor să nu se îndepărteze de la memoriile sale, dar nu au ascultat, iar menţinerea unei limite de timp a adus inexactităţi. Spre exemplu, a spus că a omis realităţile cotidiene ale grijei pentru un soţ cu scleroză laterală amiotrofică. „Îmi pare rău să spun că niciuna dintre aceste călătorii lungi - cu toată organizarea cu un membru cu dizabilităţi severe şi, de asemenea, cu îngrijirea de zi cu zi - nu apare în Teoria Întregului”, a precizat aceasta. „Am dorit o versiune rapidă care să reprezinte aceste aspecte ale vieţii, dar mi s-a spus că nu este posibil din cauza limitelor de timp”, a adăugat Jane.Cei doi au fost căsătoriţi timp de 30 de ani, începând cu 1965, la doi ani după ce Stephen Hawking a fost diagnosticat cu această condiţie. Jane a trebuit să aibă grijă nu numai de soţ, ci şi de cei trei copii.

Alte inexactităţi şi omisiuni din film au fost locul în care cei doi s-au întâlnit prima dată - a fost în St. Albans în Hertfordshire, Anglia, nu la Universitatea Cambridge, aşa cum arată filmul.

De asemenea, filmul a modificat terminarea relaţiei. În loc de o despărţire frumoasă, reciprocă şi sentimentală, aşa cum arată filmul, cartea lui Jane scoate la iveală că a fost vorba despre o deteriorare îndelungată a relaţiei care a culminat cu o ceartă într-o vacanţă.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Realizările ştiinţifice ale lui Stephen Hawking, marele geniu al erei noastre. ''Scopul meu este simplu: o înţelegere completă a Universului, de ce este aşa cum este şi de ce există''

Stephen Hawking, o scurtă istorie a unui geniu: ''Să fiu al naibii dacă voi muri înainte să descopăr mai multe din tainele Universului''

Şapte lucruri surprinzătoare despre Stephen Hawking pe care puţini le cunosc

Ultima lucrare a lui Hawking poate fi cheia către înţelegerea teoriei universurilor paralele

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI