Home » D:News » Monument închinat pilotului Smarandei Brăescu, prima femeie paraşutist din România – GALERIE FOTO

Monument închinat pilotului Smarandei Brăescu, prima femeie paraşutist din România – GALERIE FOTO

Monument închinat pilotului Smarandei Brăescu, prima femeie paraşutist din România – GALERIE FOTO
Publicat: 03.11.2018
Un monument închinat pilotului Smarandei Brăescu, prima femeie paraşutist cu brevet din România, a fost dezvelit, vineri, în Cimitirul Central din Cluj-Napoca, la câţiva metri de mormântul acesteia, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii Cluj şi Primăria Cluj-Napoca au organizat, vineri, în Cimitirul Central din oraş, ceremonia dezvelirii monumentului închinat Smarandei Brăescu, în cadrul căreia a fost oficiată o slujbă religioasă de mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, fiind depuse coroane de flori din partea unor instituţii civile şi militare, scrie Mediafax.
 
Pe monument, amplasat la câţiva metri de mormânt, apare o fotografie şi textul „Celebra aviatoare Smaranda Brăescu. A stabilit recordul mondial absolut la salt cu paraşuta de la înălţime pe 19 mai 1932 la Sacramento – USA”.
 
Consilierul şefului Statului Major al Apărării, generalul -maior Nicolae Lupulescu, a declarat că Smaranda Brăescu a fost prima persoană din lume care a traversat Marea Mediterană în linie dreaptă, fără escală, cu un avion monoloc, a stabilit recordul mondial la saltul cu paraşuta de la mare înălţime şi a fost prima femeie paraşutist cu brevet din România

Galerie foto

vezi galeria
5 foto
 
„Dezvelirea monumentului dedicat celebrei aviatoare Smaranda Brăescu este un act reparatoriu, de cinstire şi preţuire, a celei care a fost considerată cea mai bună sportivă a lumii în anii 30. Aceasta râmâne un model de curaj şi ambiţie, care a avut un vis, de a deveni pilot. Prinţesa aripilor româneşti a iubit România până la epuizare, a avut curajul de a lupta pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial, şi a atins performanţe greu de obţinut şi pentru bărbaţii din lumea aviaţiei la acea vreme”, a spus Lupulescu.
 
Episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a citit din jurnalul Smarandei Brăescu în care aceasta spunea că viaţa sa o dăruieşte ţării, dar vrea să o dăruiască „frumoasă şi încărcată de glorie”.
 
Smaranda Brăescu s-a născut în 21 mai 1897 la Hănţeşti, judeţul Galaţi, şi a murit în 2 februarie 1948 la Cluj, fiind campionă europeană la paraşutism în 1931 şi mondială în 1932, cu recordul de salt de la 7.400 de metri înregistrat în SUA. În anul 1946 a semnat, alături de alte 11 personalităţi, o scrisoare în care condamna rezultatele alegerilor din România, fiind arestată în contumacie de autorităţile comuniste şi obligată să se ascundă sub numele fals de Maria Popescu, sub care a şi fost înmormântată.
 
Tot vineri la un cinematograf din Cluj-Napoca a fost proiectat, în premieră naţională, filmul documentar dedicat Smarandei Brăescu realizat de Studioul Cinematografic al Armatei.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase