Home » D:News » Simptomele şi metodele de prevenire ale embolismului pulmonar

Simptomele şi metodele de prevenire ale embolismului pulmonar

Simptomele şi metodele de prevenire ale embolismului pulmonar
Publicat: 13.11.2018
Embolismul pulmonar este o urgenţă medicală care, în lipsa unui tratament adecvat, poate duce la deces. Această afecţiune constă în blocarea unui cheag de sânge în interiorul unei vene mari de sânge care alimentează plămânii şi inima. Un astfel de cheag se formează de obicei în alte zone ale corpului, cel mai des în picioare, din cauza circulaţiei sangvine deficitare, afecţiune numită şi tromboză venoasă profundă. Embolismul pulmonar este a treia cea mai frecventă afecţiune cardiovasculară, după infarctul de miocard şi accidentul vascular cerebral.

Potrivit healthline.com, în Statele Unite, incidenţa embolismului pulmonar este în continuă creştere: se estimează că sunt peste 650.000 de noi cazuri anual. În 60-80% din cazuri, embolismul pulmonar este cauzat de tromboza venoasă profundă, iar în peste 50% din cazuri, pacienţii nu prezintă simptome.

În funcţie de mărimea şi localizarea cheagului de sânge, dar şi de starea generală de sănătate, simptomele embolismului pulmonar pot varia de la forme uşoare la unele grave, chiar ameninţătoare de viaţă.

Din fericire, dacă este depistat la timp, embolismul pulmonar poate fi tratat cu succes. Însă trebuie ţinut cont că riscul de formare a cheagurilor de sânge rămâne în continuare ridicat, mai ales dacă nu se ţine cont de anumite recomandări.

Embolismul pulmonar: cauze
Cheagurile de sânge masive care blochează arterele pot avea numeroase cauze, principala fiind, aşa cum s-a menţionat anterior, tromboza venoasă profundă. Potrivit vascular.org, alte cauze ale formării cheagurilor de sânge pot fi:

Fracturile sau rupturile musculare
Sedentarismul sau statul în şezut ori în picioare, în aceeaşi poziţie, o perioadă îndelungată
Sarcina
Contraceptivele orale sau terapia de substituţie hormonală pe bază de estrogen
Cancerul pancreatic, de colon, de stomac, de sâni, limfomul, leucemia
Infecţia cu HIV
Boala Behçet
Insuficienţa cardiacă congestivă
Infarctul de miocard
Policitemia
Lupusul eritematos
Colita ulcerativă
Fibrilaţia atrială
Accidentul vascular
Trombofilia
Bolile inflamatorii intestinale

Continuarea pe CSID.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase