Home » D:News » A fost bruscat şi hrănit cu seringa cu apă şi ceai. Ultimele zile ale torţionarului Vişinescu

A fost bruscat şi hrănit cu seringa cu apă şi ceai. Ultimele zile ale torţionarului Vişinescu

Publicat: 08.11.2018
A fost bruscat şi hrănit cu seringa cu apă şi ceai. Ultimele zile ale torţionarului Vişinescu
Alexandru Vişinescu şi-a petrecut ultimele zile din viaţă imobilizat la pat în Spitalul Jilava, au precizat pentru MEDIAFAX surse mediul penitenciar, care arată că el a fost hrănit cu seringa cu apă şi ceai. În detenţie, unul din deţinutii care-l îngrijeau era şi unul ce obişnuia să-l bruscheze.

Potrivit unor surse din mediul penitenciar, în ultimele zile din viaţă ale lui Alexandru Vişinescu, acesta a fost imobilizat la pat în Spitalul Penitenciar Jilava, unde a fost hrănit cu seringa, primind doar ceai şi apă, au declarat pentru MEDIAFAX surse din mediul penitenciar.

De asemenea, în perioada în care a stat în detenţie, Alexandru Vişinescu nu se putea hrăni şi deplasa singur, de aceea torţionarul avea un asistent personal lângă el, ales din rândul deţinuţilor. Asistentul primea zile câştig pentru ajutorul acordat lui Vişinescu, el având mai multe astfel de ajutoare. Sursele citate au precizat că unul dintre aceşti asistenţi era şi unul care obişnuia să îl înjure şi să îl bruscheze pe Vişinescu.

Torţionarul Alexandru Vişinescu a murit zilele trecute la vârsta de 93 de ani, la Spitalul Penitenciar Rahova, acesta executând o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Alexandru Vişinescu a fost transferat la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce a suferit o operaţie de splină, în luna octombrie, la Spitalul Bagdasar Arseni. Aici a decedat luni, ora 14.34, la vârsta de 93 de ani.

„Luni, 05.11.2018, în jurul orei 13.00, personalul medical al Penitenciarului-Spital Bucureşti-Rahova a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul unei persoane aflate în custodie, concomitent fiind solicitat sprijinul serviciului unic de urgenţă 112. În ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei în cauză a fost declarat în jurul orei 14.30. Aceasta se afla în evidenţa unităţii cu o serie de afecţiuni medicale cronice, pentru care se acordau îngrijiri şi tratament potrivit recomandărilor medicilor specialişti. În conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea: familiei persoanei condamnate, judecătorului de supraveghere a privării de libertate, Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, INML Bucureşti”, se arată într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Vişinescu a suferit, la începutul lunii octombrie fracturi costale şi ruptură de splină, iar o anchetă internă din închisoare a arătat că a fost vorba de leziuni provocate de o căzătură, nu de lovituri.

Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în luna iulie 2015.
Totodată, Vişinescu a fost obligat să plătească, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, 300.000 de euro cu titlu de despăgubiri urmaşilor victimelor sale, astfel: 50.000 de euro către partea civilă Nicoleta Eremia, 100.000 către partea civilă Elena Iacob şi 150.000 de euro Ancăi Maria Cernea.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase