Home » D:News » Un bust al Reginei Maria, care în prezent este în proprietatea unui colecţionar privat, va ajunge la Castelul Bran

Un bust al Reginei Maria, care în prezent este în proprietatea unui colecţionar privat, va ajunge la Castelul Bran

Un bust al Reginei Maria, care în prezent este în proprietatea unui colecţionar privat, va ajunge la Castelul Bran
Publicat: 29.11.2018
Un bust al Reginei Maria, realizat după opera artistei Miliţa Petraşcu, în 1975, ce pune accent pe trăsăturile chipului Reginei, din care transpar fineţea şi spiritul său aprig, va ajunge la Castelul Bran, în 1 Decembrie, în prezent fiind în proprietatea unui colecţionar privat.
Reprezentanţii Castelului Bran au transmis că, pe 1 Decembrie, va fi expus al doilea şi ultimul bust în bronz al Reginei Maria, turnat după bustul în bronz al artistei Miliţa Petraşcu, în 1975, considerată cea mai înzestrată femeie-sculptor a României în secolul al XX-lea, scrie Mediafax.
 
Primul exemplar al artistei a fost donat Muzeului „Cuibul Reginei” din Balcic, Bulgaria, unde se află şi astăzi, în interiorul Castelului, într-una dintre încăperile centrale.
 
Bustul care va fi expus la Bran pune accent pe trăsăturile chipului Reginei, din care transpar fineţea şi spiritul aprig ale acesteia si este o lucrare reprezentativă pentru perioada de maturitate a artistei.
 
Opera de la Castelul Bran este rodul unor studii realizate de artistă pe baza modelului, ştiută fiind relaţia de prietenie dintre aceasta şi Regina Maria.
 
În prezent, bustul aparţine unui colecţionar privat şi va putea fi văzut, de la 1 Decembrie, în dormitorul Reginei Maria, din Castelul Bran.
 
Dezvelirea bustului din bronz al Reginei Maria este programată în primăvara anului viitor, cel mai probabil în luna mai, în cadrul unui eveniment amplu, au precizat reprezentanţii Castelului Bran.
 
„Evenimentul reprezintă un gest firesc dat fiind că Branul a fost, alături de Balcic, reşedinţa preferată a suveranei. Se recreează astfel o punte simbolică între cele două locuri, unul străjuit de crestele semeţe ale munţilor Bucegi, altul scăldat în spuma Mării Negre. Evenimentul are dublă semnificaţie, Ziua Naţională a României fiind, în an centenar, cea mai bună ocazie pentru a sublinia contribuţia capitală a Reginei Maria la realizarea Marii Uniri. În plus, este şi un omagiu adus artistei, care s-a născut în luna decembrie a anului 1892”, au mai spus aceştia.
 
La 1 Decembrie, vizitatorii Castelului Bran vor primi o cocardă tricoloră, iar pe faţada edificiului va fi desfăşurat drapelul naţional.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase