Home » D:News » Locuinţele părăsite din Japonia sunt oferite gratuit celor interesaţi

Locuinţele părăsite din Japonia sunt oferite gratuit celor interesaţi

Publicat: 09.12.2018
Locuinţele părăsite din Japonia sunt oferite gratuit celor interesaţi
Japonia oferă gratuit locuinţe celor care sunt interesaţi. Mai mult de 900 de sate şi oraşe din arhipelag sunt în pericol să dispară în următoarele decenii din cauza depopulării, arată un reportaj publicat de CNN.

Japonia se confruntă cu o problemă presantă atunci când este vorba despre numărul de proprietăţi părăsite. Numărul caselor nelocuite este mult mai mare decât cel al persoanelor care ar putea să le ocupe, scrie Mediafax.

Numărul locuitorilor din insule se preconizează că va scădea, de la 127 de milioane la aproximativ 88 de milioane până în anul 2065, conform prognozelor Institutului Naţional pentru Populaţie şi Securitate Socială.

Peisajul rural din Japonia este populat de tot mai multe „case fantomă”, cunoscute sub numele de „akiya”, deoarece tinerii părăsesc satele pentru a lucra la oraş.

Până în anul 2040, aproape 900 de oraşe şi sate din Japonia vor dispărea, spun predicţiile oficiale. În acest context, autorităţile au decis să ofere locuinţele neocupate gratuit familiilor care se angajează să le repare şi să se mute în zonele afectate de exodul locuitorilor.

În Okutama, o localitate aflată la o distanţă de două ore cu trenul la vest de Tokyo, din cei 13.000 de locuitori, cât număra oraşul în anii ´60, în prezent nu mai sunt decât 5.200.

Vechimea caselor este o problemă, din cele 3.000 de locuinţe din Okutama, nu mai puţin de 400 fiind goale. Totuşi, numai jumătate dintre acestea pot fi folosite, pentru că multe sunt distruse sau se află în zone în care riscul alunecărilor de teren este mare.

În 2013, existau 61 de milioane de case într-o ţară care număra 52 de milioane de familii, potrivit datelor publicate de Japan Policy Forum.

Astfel, din 2014, autorităţile locale au hotărât să îşi asume cheltuielile pentru repararea caselor în care se mută noi locatari şi oferă până la 8.220 de dolari pentru 100 de metri pătraţi de proprietate părăsită. Pentru a primi casele gratuit există o condiţie: solicitanţii să nu fi împlinit 40 de ani sau să aibă cel puţin un copil care nu a atins încă vârsta majoratului. Totuşi, lucrurile nu merg prea uşor, pentru că majoritatea japonezilor preferă clădirile nou construite.

Din acest motiv, 85% din japonezi preferă să cumpere locuinţe noi. În urmă cu trei ani, a fost adoptată o lege care prevede amenzi pentru cei care părăsesc locuinţele.
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase