O eclipsă parţială de Soare are loc duminică

05 01. 2019, 14:39

Pentru a fi vizibilă pentru oamenii obişnuiţi de pe Pământ, o eclipsă totală de Soare trebuie să proiecteze umbra Lunii pe suprafaţa Pământului, informează space.com.

În 6 ianuarie 2019, umbra va trece, însă, la o distanţă de aproximativ 900 de kilometri pe lângă Pământ. Astfel, amatorii de evenimente astronomice trebuie să se mulţumească, duminică, să urmărească traseul pe care satelitul natural al Pământului poate fi văzut acoperind câte o mică porţiune din discul Soarelui, potrivit Mediafax.

Eclipsa parţială de Soare va fi vizibilă doar într-o mică parte din emisfera nordică a planetei, din estul Asiei, prin Siberia, nord-estul Chinei, Coreea, Japonia, spre Polul Nord, prin nordul Oceanului Pacific şi până în sud-vestul Alaskăi. Cea mai bună perspectivă va fi în estul Asiei, în Tokyo luna fiind vizibilă în ultimele ore ale dimineţii cu un procent de 30% de acoperire a Soarelui.

În România, până la finalul secolului al XXI-lea vor mai fi vizibile 33 de eclipse, potrivit Astroinfo. Următoarea eclipsă de Soare parţial vizibilă din România va avea loc în iunie 2020, însă discul solar nu va fi acoperit decât în proporţie de 11% pentru cei din Bucureşti.

În dimineaţa zilei de 21 ianuarie 2019, românii vor putea urmări începutul unei eclipse totale de Lună.