Tot ce trebuie să ştii despre testul pentru detectarea gripei

30 01. 2019, 08:43

Testul este compus dintr-un tampon care se introduce în cavitatea nazală timp de 1 minut şi apoi într-un tub impregnat cu o soluţie special. Amestecul se impregnează pe o suprafaţă specială conţinută de test, iar după 10 minute rezultatul apare. Testul se efectuează la temperatura camerei şi este ideal ca secreţiile să fie recoltate cât mai rapid de la debutul simptomelor de gripă.

Nu prezice îmbolnăvirea în avans

”Testul de gripă nu este ca un exudat de streptococ. Nu va ieşi pozitiv la cineva care va face gripă. Nu va ieşi pozitiv la cineva care nu are simptome, chiar dacă fiul, fratele sau sora au gripă confirmată. Aşadar, nu faceţi testul voi sau copiii dacă nu aveţi niciun simptom. Vă expuneţi degeaba stând la cozi la camere de gardă sau laboratoare” a explicat dr. Balint.

Când este cu adevărat necesar

Testul nu înlocuieşte un consult la medic, deşi este la îndemână. ”Un consult clinic ar trebui să fie suficient să te orienteze spre diagnostic şi să poţi începe tratamentul. Teoretic testul pentru gripă poate fi păstrat pentru situaţii când habar nu ai de diagnostic sau eventual ai un copil e foarte mic şi nu are toate semnele de îmbolnăvire. Gen gripă fără febră. Sau simptome foarte uşoare”, a adăugat medical pediatru.

Continuarea pe CSID.