Home » D:News » Secretul întunecat al companiilor de medicamente: farse de miliarde de dolari, frumos ambalate

Secretul întunecat al companiilor de medicamente: farse de miliarde de dolari, frumos ambalate

Secretul întunecat al companiilor de medicamente: farse de miliarde de dolari, frumos ambalate
Publicat: 04.02.2019
Spre deosebire de cercetările ştiinţifice, autentice, din medicină, care sunt riguroase, lente şi pe termen lung, „cercetarea” în medicină făcută de firmele mai mici şi la început de drum pentru a vinde anumite produse sau servicii este extrem de rapidă. Altfel spus, aceste companii renunţă la prudenţă pentru a vinde cât mai mult şi cât mai repede, conform unui studiu publicat recent în European Journal of Clinical Investigation.

Studiul a găsit zeci de firme de acest fel care au avut profituri mari fără să publice mult sau chiar deloc în jurnalele de specialitate (peer-reviewed), scrie Futurism.

De asemenea, s-a aflat că firmele din Silicon Valley au obţinut finanţări de cel puţin un miliard de dolari, iar mai mult de jumătate nu au reuşit sau au neglijat susţinerea afirmaţiilor cu studii ştiinţifice riguroase.

Deseori, companiile au publicat ceea ce John Ioannidis, coautorul lucrării, cercetător la Stanford, a numit „studiu secret”. Acest tip de cercetare este alcătuit în principal din studii interne, private care sunt mai degrabă comunicate de presă umflate decât o analiză critică.

Ioannidis a fost unul dintre primii care au atras atenţia cu privire la problemele companiei Theranos, o organizaţie care a perfecţionat „arta” acestui tip de cercetare. Business Insider arată că firma a reuşit să ajungă la o valoare de 9 miliarde de dolari înainte ca cineva să realizeze că ştiinţa şi tehnologia necesare pentru tratamentele pe care le promova nu funcţionau.

Conform noului studiu, cel mai probabil vom asista şi la prăbuşirea unui viitor Theranos sau a mai multor firme de acest tip; pe măsură ce investitorii realizează că ceea ce pare o realizare medicală revoluţionară este doar o farsă frumos ambalată.

Studiul nu a prezis care companii nu vor face faţă rigorii ştiinţifice, dar au determinat câte companii au publicat lucrări în jurnale de specialitate şi câte au ţinut totul în spatele uşilor închise; iar multe dintre ele ar putea să se descurce mai bine.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Primul MEDICAMENT preparat direct în laborator, printre cele mai folosite şi la aproape 120 ani de la crearea lui

Un medicament anti-acnee controversat, ce a fost interzis în Franţa, a primit avizul autorităţilor europene

Ce le lipseşte bebeluşilor dacă mamele iau paracetamol în timpul sarcinii. Pot fi afectaţi pe viaţă

Conform unui studiu de amploare, opioidele nu sunt de mare ajutor pentru durerea cronică

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase