Home » D:News » Un cercetător propunere interzicerea centralelor de apartament

Un cercetător propunere interzicerea centralelor de apartament

Publicat: 06.02.2019
Un cercetător propunere interzicerea centralelor de apartament
Un cercetător danez susţine că emisiile de carbon din încălzirea rezidenţială pot fi drastic reduse dacă Europa va accepta interzicerea de noi instalaţii de încălzire pe gaze, cel mai târziu până în 2030.

Brian vad Mathiesen este, conform Euractiv, academician şi cercetător specializat în sisteme de energie inteligentă la Universitatea Aalborg din Danemarca. Specialistul este coordonatorul principal al Heat Road Europe, un proiect finanţat de UE, menit să dezvolte o strategie europeană în domeniu. Proiectul a analizat sistemele de încălzire din 14 ţări membre UE, printre care şi România, scrie Mediafax.

Vad Mathiesen a explicat că 50-70% din gospodăriile din UE ar putea fi deservite mai ieftin, prin intermediul reţelelor de termoficare.

O dată certă pentru interzicerea centralelor şi boilerelor pe petrol şi gaze ar trebui să fie inclusă în strategia europeană 2050 pentru emisii scăzute de dioxid de carbon, cu 2030 termen limită pentru instalarea de noi cazane pe gaz, a mai afirmat profesorul.

O interdicţie de acest fel ar face gazele disponibile pentru utilizarea în scopuri mai valoroase decât încălzirea.

Însă, majoritatea ţărilor UE intenţionează în prezent să extindă sistemele de furnizare a gazelor, nu să le reducă, notează Euractiv.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase