Home » D:News » Şef de secţie în Spitalul Ilfov, despre cazul medicului fals: până la terminarea anchetei, diploma este reală. UMF: Nu am eliberat diplomă

Şef de secţie în Spitalul Ilfov, despre cazul medicului fals: până la terminarea anchetei, diploma este reală. UMF: Nu am eliberat diplomă

Publicat: 13.02.2019
Şef de secţie în Spitalul Ilfov, despre cazul medicului fals: până la terminarea anchetei, diploma este reală. UMF: Nu am eliberat diplomă
Reprezentanţii Spitalului de Urgenţă Ilfov precizează despre femeia care şi-ar fi falsificat actul de studiu lucrează la ei în baza unui contract de voluntariat, ceea ce înseamnă că nu poate face operaţii. Aceştia mai spun că o anchetă este în desfăşurare, dar până la finalizarea acesteia, diploma femeii este reală.
“Poate face consiliere post operaţie, sigur că poate să le facă, este totuşi medic. Noi am pus problema la un moment dat şi a legitimităţii acelei diplome, punem problema în momentul de faţă dacă avea acele competenţe sau nu, dacă era sau nu medic. Până la proba contrarie, documentele pe care le avem noi şi sunt inserate în acel contract de voluntariat, care atestă că doamna este medic. E un simplu voluntar medic. (…) Eu am văzut în acel filmuleţ (în care apare femeia, într-o sală de operaţie, n.r.) o pensă ridicată”, a declarat, marţi, Dan Blendea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Ilfov.
 
De asemenea, Dorin Bejan, şeful Secţiei Obstetrică-ginecologie afirmă că în perioada cât a fost şeful secţiei, din octombrie 2018, femeia nu a făcut nicio operaţie. Bejan spune că voluntara este în unitatea spitalicească din anul 2009 sau 2010 şi a venit în calitate de studentă, timp în care a mai fost plecată, scrie Mediafax.
 
“Ea are la actele ataşate la dosarul de voluntariat. Rezultă o adeverinţă prin care e admisă la rezidenţiat ca medic de familie. (…) Dacă e doar o activitate de supraveghere sau consiliere – deşi m-am uitat şi eu pe documente, lipseşte acel aviz de liberă practică, deşi s-ar putea să îl aibă acum. La data încheierii contractului nu îl avea. Are o adeverinţă de malpraxis, care e obligatoriu pentru oricine face activităţi de voluntariat în spital. Avizul Colegiului Medicilor nu l-am văzut avizat. (…) Ar fi trebuit să fie o distincţie la acest voluntariat, între a lucra într-o tâmplărie sau un spital”, a precizat Dorin Bejan.
 
Totodată, Bejan susţine că voluntara are un contract cu Spitalul Clinic de Urgenţă Ilfov până la data de 1 martie 2019.
 
Pe baza acestui caz, autorităţile şi unitatea spitalicească au demarat câteva anchete.
 
“Am solicitat câteva direcţii de anchetă, de cercetare mai bine zis, de la Consiliul Judeţean Ilfov, care asigură partea administrativă a spitalului şi e în plină desfăşurare. Este şi o anchetă de la Serviciul de de investigarea fraudelor a Sectorului 2 pentru care am rugat-o să fie pentru stabilirea falsului. Mergem pe prezumţia că acea diplomă e corectă. E în desfăşurare. Am desfăşurat şi o anchetă internă în Secţia de ginecologie pentru a stabili persoana care a văzut-o, unde, ce a văzut, ce a filmat. Poate că mai sunt filmuleţe”, a explicat Bejan.
 
Jurnaliştii de la Libertatea au scos la iveală un nou caz de medic fals. De data aceasta este vorba o persoană de la o instituţie spitalicească din cadrul sistemului public, Spitalul Clinic de Urgenţă Ilfov. Aici a lucrat vreme de 10 ani o femeie în vârstă de 30 de ani, care şi-ar fi falsificat diploma de studii.
 

UMF: Nu a fost eliberată o diplomă pe numele ei

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti anunţă că voluntara de la Spitalul Ilfov nu figurează în evidenţele instituţiei de învăţământ, precizând că nu a fost eliberată o diplomă pe numele acesteia.

Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti anunţă, în legătură cu presupusul medic Raluca Daniela Bârsan, voluntară la Spitalul Ilfov, că aceasta nu figurează în evidenţele Facultăţii de Medicină din cadrul U.M.F. “Carol Davila” la studiile curriculare de licenţă si master.

De asemenea, Facultatea de Medicină a U.M.F. “Carol Davila” anunţă că nu a eliberat niciodată o diplomă de licenţă pe numele Raluca Daniela Bârsan.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, marţi, că Spitalul de Urgenţă Ilfov a încheiat cu falsul medic un contract de voluntariat care nu se încadra în prevederile Legii 78, subliniind totodată că femeia a depus o diplomă de studii falsificată, urmând ca Ministerul Sănătăţii să depună o plângere. „Am în faţă contractul de voluntariat încheiat de doamna Bîrsan cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, în 12 martie 2018, contract semnat de un consilier juridic care probabil nu ştia că în 2014, 24 iunie, a fost aprobată o lege, 78, care reglementează activitatea de voluntariat în România. (…) Am declarat public că în sistemul public de sănătate nu pot fi angajaţi medici falşi. Îmi susţin această afirmaţie, bazată pe ordinul 869/2015 care prevede ca la înscrierea pentru concurs, un medic trebuie să facă o cerere, să depună o copie certificată după diploma de licenţă, o copie a certificatului de membru a organizaţiei profesioanle cu viza în curs, o dovadă că nu a fost sancţionat, în profesia efectuată, un cazier judiciar, un certificat medical, o copie a actului de identitate”, a spus Sorina Pintea, în cadrul unei conferinţe de presă.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii vor depune plângere penală pe numele femeii, deoarece, potrivit Sorinei Pintea, diploma de studii pe care aceasta a depus-o la dosar este, de asemenea, falsă. Totodată, ministrul Sănătăţii a reiterat ideea potrivit căreia un medic este angajat în spitalele publice conform regulamentului, în cazul de la Spitalul de Urgenţă Ilfov fiind vorba, de fapt, de un contract de voluntariat. „Cred că este obligatoriu să cunoaştem adevărul şi de aceea având un membru în consiliul de administraţie a spitalului, care nu a fost invitat de vreo 6 luni la şedinţă, vom convoca şedinţă de urgentă pentru a ni se preciza exact care au fost termenii întocmirii ilegal a unui contract de voluntariat”, a mai spus Pintea.

Poliţia face cerectări

Poliţiştii Capitalei fac cercetări în cazul voluntarei de la Spitalul Ilfov cu diplomă falsă, precizând că un medic din cadrul unităţii spitaliceşti a reclamat, în 2016, furtul halatului medical în buzunarul căruia se afla parafa medicală, în această cauză fiind audiate mai multe persoane.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei anunţă că pe 29 septembrie 2016, un medic din cadrul Spitalului Judeţean Ilfov a reclamat Secţiei 9 Poliţie furtul halatului medical personal din incinta unităţii spitaliceşti, precizând ca in buzunarul halatului se afla parafa medicală.

„Au fost audiate mai multe persoane, atât femei, cât şi bărbaţi, iar cercetările sunt continuate de subunitatea de poliţie sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2”, precizează Poliţia Capitalei.

Cu privire la exercitarea fără drept a unei profesii, Secţia 9 Poliţie s-a sesizat din oficiu şi a demarat cercetări.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase