Home » D:News » Primul distrugător de graffiti salvează monumentele istorice

Primul distrugător de graffiti salvează monumentele istorice

Primul distrugător de graffiti salvează monumentele istorice
Publicat: 16.03.2019
Cu ajutorul unui laser, literele şi orice ce tip de mâzgăleală de pe monumentele istorice vor putea fi şterse, mulţumită unei inovaţii care va fi implementată în Florenţa. Echipa de voluntari numită „Îngerii frumuseţii” este determinată să restaureze monumentele faimoase mulţumită acestei baghete cu infraroşu donată de dezvoltatorul italian de lasere El.En.Group.

Laserul evaporă graffiti-ul fără să afecteze piatra de dedesubt”, a precizat Daniela Valentini, care conduce echipa de restauratori ai patrimoniului cultural. „Unele graffiti-uri sunt mai dificil de înlăturat,  precum anumite culori ca argintiul şi roşul. De asemenea, depinde şi de cât de mult a stat şi cât de poroasă este suprafaţa”, a adăugat aceasta.

„Am curăţat zone din cel puţin 28 de situri din patrimoniul UNESCO din întreaga lume”, a precizat Paolo Salvadeo, manager general al El.En.

Laserele înlătură murdăria de pe suprafaţa oricărei opere de artă, de la fresce la statui. Compania, care este specializată în proiectarea şi crearea laserelor industriale şi medicale, a donat dispozitive capabile să restaureze lucrările de artă din întreaga lume, inclusiv de la The Museum of Modern Art din New York şi de la Vatican, scrie Phys.

Dar laserul donat „Îngerilor” din Florenţa este primul care poate înlătura graffiti-ul – şi o poate face foarte rapid. Totuşi, este încă un proces de lungă durată. Restauratorii care folosesc dispozitivul, care are un preţ de aproximativ 70.000 de ero, au nevoie de 20 de minute pentru a curăţa o suprafaţă de 10 centimetri pătraţi.

La acest proiect participă şi Roberto Lepri, în vârstă de 67 de ani. Electricianul ieşit la pensie, care s-a născut în Florenţa, a trecut printr-un instructaj pentru a deveni voluntar al acestei organizaţii. „Toţi trebuie să face câte ceva pentru a opri degradarea oraşului de grafitti. Va dura mult, dar acum am mult timp”, a precizat acesta.

Din păcate, unele zone curăţate au fost revandalizate, situaţie foarte frustrantă pentru participanţii la proiect.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un graffiti de pe un zid din Paris ascunde un premiu semnificativ

Decizie importantă legată de clădirile monumente istorice, muzeele si casele memoriale

Tirighina-Barboşi, cel mai vechi monument istoric din Moldova, va fi restaurat

Valul de căldură din Marea Britanie scoate la iveală geoglife care aparţineau civilizaţiilor dispărute

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase