Home » D:News » Fostul papă Benedict al XVI-lea: Scandalurile din Biserică, provocate de revoluţia sexuală din anii ’60

Fostul papă Benedict al XVI-lea: Scandalurile din Biserică, provocate de revoluţia sexuală din anii ’60

Fostul papă Benedict al XVI-lea: Scandalurile din Biserică, provocate de revoluţia sexuală din anii ’60
Publicat: 14.04.2019
Fostul suveran pontif Benedict al XVI-lea a declarat că scandalurile privind cazurile de pedofilie care au vizat membri ai Bisericii catolice au fost provocate de revoluţia sexuală din anii 1960, de noile idei teologice şi de îndepărtarea de credinţă manifestată în Occident.

Suveranul pontif emerit a făcut aceste afirmaţii într-o analiză de 18 pagini apărută în Klerusblatt, o publicaţie lunară din Bavaria, Germania, dedicată clerului, potrivit The Washington Post, citat de Mediafax.

„Revoluţia din 1968 a avut ca scop totala libertate sexuală, fără acceptarea regulilor”, a scris acesta.

„Pedofilia a fost diagnosticată ca permisă şi potrivită”, a mai scris Benedict al XVI-lea, care, de când şi-a dat demisia din funcţia de papă, în 2013, trăieşte într-o mică mănăstire din Vatican şi se exprimă foarte rar în public.

Textul său a provocat controverse în rândul membrilor Bisericii catolice, dar şi al victimelor abuzurilor sexuale, unii vorbind despre „narcisismul teologic” al lui Benedict al XVI-lea, care „face parte din problemele provocate de cultura abuzului şi tăcerii din Biserică”.

În acelaşi text, Benedict al XVI-lea descrie „scăderea” manifestărilor vocaţionale ale preoţilor după revoluţia sexuală din anii 1960.

„Radicalismul fără precedent al anilor 1960” a adus un val de „modernitate” în toate straturile societăţii, inclusiv în seminarii.

„Clici homosexuale s-au format în diferite seminarii”, la vedere, a mai spus acesta, vorbind despre o anumită „dizolvare a învăţăturii morale practicate în Biserică”.

Totodată, acesta constată că, „în societatea occidentală a dispărut Dumnezeu din spaţiul public”, iar Biserica este percepută ca „un fel de maşinărie politică”.

Înainte de a deveni papă, în 2005, Joseph Ratzinger a condus, timp de 24 de ani, Congregaţia doctrinei credinţei (urmaşă a Inchiziţiei), un departament care se ocupă de sancţionarea derivelor liturgice şi sociale, dar şi de dosarele de abuzuri sexuale săvârşite de membri ai Bisericii.

În februarie, papa Francisc a cerut luarea unor „măsuri concrete”, în deschiderea unui inedit summit organizat la Roma, care a avut ca subiect agresiunile sexuale săvârşite de prelaţii Bisericii catolice.

„Poporul lui Dumnezeu ne priveşte şi aşteaptă de la noi nu numai condamnări simple şi evidente, ci şi pregătirea unor măsuri concrete şi eficace”, a declarat suveranul pontif argentinian participanţilor la summit – preşedinţi ai 114 conferinţe episcopale, lideri ai bisericilor răsăritene şi ai unor congregaţii religioase, precum şi înalţi prelaţi de la Vatican, convocaţi la Roma.

„Trebuie luate măsuri concrete”, a mai spus papa, o idee care nu era inclusă în discursul său oficial, transmis reprezentanţilor presei în avans.

„În faţa flagelului agresiunilor sexuale săvârşite de oameni ai Bisericii asupra minorilor”, papa Francisc a cerut participanţilor la summit să audă „strigătul micuţilor care cer să se facă dreptate”.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase