Home » D:News » Incendiu puternic la Catedrala Notre-Dame din Paris. O turlă şi întregul acoperiş s-au prăbuşit – VIDEO

Incendiu puternic la Catedrala Notre-Dame din Paris. O turlă şi întregul acoperiş s-au prăbuşit – VIDEO

Incendiu puternic la Catedrala Notre-Dame din Paris. O turlă şi întregul acoperiş s-au prăbuşit – VIDEO
Publicat: 15.04.2019
Un incendiu extrem de violent a izbucnit, luni seară, la Catedrala Notre-Dame din Paris, un simbol al Franţei şi al culturii mondiale, vechi din secolul XII.

Incendiul nu a fost încă stins

UPDATE (Marţi) 09:17 Cauza incendiului Catedralei Notre-Dame din Paris nu este cunoscută încă şi autorităţile îşi continuă cercetarea despre cum a început focul, a declarat marţi Secretarul de Stat din Ministerul francez de Interne, Laurent Nunez, relatează Reuters, citat de Mediafax.

„Focul este sub control, dar nu este complet stins”, a declarat Nunez într-o conferinţă de presă chiar în faţa catedralei Notre-Dame.

Pompierii au salvat clopotele principale şi pereţii exteriori de la colaps înainte de a aduce focul sub control.

Primarul Parisului, Anne Hidalgo, a declarat că cele mai multe dintre obiectele de artă aflate în interiorul catedralei au fost recuperate.

Comandantul Brigadei de Pompieri a Parisului, Jean-Claude Gallet, a declarat că pompierii au reuşit să salveze în întregime structura edificiului, potrivit site-ului Thelocal.fr.

„Putem considera că structura Notre-Dame este salvată şi păstrată în întregime”, a afirmat generalul Jean-Claude Gallet. El a mai adăugat, potrivit Associated Press, că două treimi din acoperişul clădirii au fost distruse, iar un pompier a fost rănit în timpul intervenţiilor.

Structura principală de piatră a catedralei a scăpat de la distrugerea totală până când focul a fost adus sub control.

„Vom continua sa urmărim incendiile izolate rămase şi să răcim zonele care sunt încă în flăcări, cum ar fi grinzile din lemn”, a declarat un purtator de cuvânt al pompierilor la primele ore ale zilei de marţi.

O seară tristă

UPDATE 21:25 Ministrul de Interne francez, Christophe Castaner, a scris pe Twitter că sunt luate măsuri excepţionale pentru a salva catedrala. La rândul său, preşedintele francez Emmanuel Macron a scris că este „o seară tristă”. „Notre Dame din Paris, în flăcări. Emoţii pentru o întreagă ţară. Mă gândesc la toţi catolicii şi la toţi francezii. Ca toţi concetăţenii noştri, sunt trist în seara asta să văd că arde această parte a noastră”, a scris el pe Twitter.

UPDATE 21:12 Un martor a declarat, pentru Reuters, că întregul acoperiş al catedralei s-a prăbuşit.

UPDATE 21:00 Potrivit Reuters, turla octogonală, în formă de săgeată, a catedralei s-a prăbuşit. Construită în secolul XII, catedrala se afla în renovare, pe anumite părţi ale ei fiind schele.

Incendiul a izbucnit la ora 18.50 (19:50, ora României) la o sursă a sistemului de încălzire al Catedralei Notre-Dame.

Catedrala, monumentul istoric cel mai vizitat din Europa, a fost evacuată. Au început să se desprindă bucăţi din acoperişul Catedralei. Poliţia nu lasă pe nimeni să se apropie, zona a fost evacuată pe un perimetru de mai multe străzi.

Construcţia catedralei, care aparţine goticului timpuri ca stil arhitectural, a început în anul 1163, pe locul unui lăcaş de cult dedicat sfântului diacon Ştefan.

În 1182, episcopul Maurice de Sully a sfinţit altarul, dar construcţia catedralei a durat din 1163 până în 1345. Construcţia clădirii cu cinci nave s-a terminat la mijlocul secolului al XIV-lea. Cu toate că desenele iniţiale şi strana evocau încă stilul romanic, soluţii arhitecturale finale aparţin stilului gotic.

Catedrala are faţa dantelată şi două turnuri patrulatere de câte 69 m fiecare. Intrarea în catedrală se face prin trei porţi care evocă simbolurile stilului gotic târziu. Zidurile catedralei se înalţă pe trei rânduri de coloane de 130 metri lungime, 45 de metri lăţime şi 35 de metri înălţime, unde încap până la 10.000 de persoane. Nava principală este împodobită cu statui şi picturi, unele dintre ele salvate de pompieri la incendiul de luni.

Catedrala a redevenit catolică în urma concordatului lui Napoleon I cu Papa Pius al VII-lea din 1801, Napoleon fiind încoronat în catedrală împărat al Franţei pe 2 decembrie 1804.

Catedrala Notre-Dame din Paris este vizitată anula de circa 14 milioane de persoane anual, cu o medie zilnică de 30.000 de oameni. În zilele de sărbători sau la evenimente importante, catedrala primeşte şi 50.000 de vizitatori.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase