Home » D:News » Trei clădiri monument istoric, din Centrul Istoric al Capitalei, vor fi reabilitate

Trei clădiri monument istoric, din Centrul Istoric al Capitalei, vor fi reabilitate

Trei clădiri monument istoric, din Centrul Istoric al Capitalei, vor fi reabilitate
Publicat: 24.04.2019
Primăria Capitalei a finalizat documentele pentru exproprierea, în vederea reabilitării, a trei clădiri din Centrul Istoric al Capitalei. De asemenea, Hanul Solacolu a fost expropriat în vederea reabilitării. În ultima vreme, el devenise adăpost pentru oamenii străzii, potrivit Mediafax.

Consilierii generali ai primăriei municipiului Bucureşti au aprobat o serie de proiecte de hotărâre prin care se continuă programul de consolidări început la Primăria Capitalei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic. Vizate sunt şi trei clădiri din centrul Capitalei, precum şi Hanul Solacolu de pe Calea Moşilor, a cărui stare de degradare era un risc pentru siguranţa trecătorilor.

”Este vorba despre trei blocuri de locuit, cu peste 150 de apartamente, încadrate în clasa I de risc seismic, situate in centrul Capitalei. Totodata, continuăm exproprierea monumentelor istorice lăsate în paragină de către proprietari. În şedinţa CGMB din 26 februarie au fost aprobate primele doua exproprieri, iar astăzi s-au votat alte trei proiecte de hotărâre prin care am solicitat demararea procedurilor de expropriere pentru două imobile din Centrul Vechi, de pe strada Franceză, aflate într-un stadiu avansat de degradare, precum şi pentru Hanul Solacolu, care, în prezent este in pericol de prabusire”, a declarat primarul general Gabriela Firea.

Ambele imobile sunt situate în strada Franceză, la numerele 36 şi 14, sunt monumente istorice , aflate în stare avansată de degradare, imposibil de locuit. Unul dintre ele a fost construit în 1875 iar celălalt în 1869, ultimul fiind cel în care s-a născut Iulia Haşdeu.

De asemenea, Hanul Solacolu, monument istoric aflat în proprietate privată, situat pe Calea Moşilor la n3 134, din sectorul 2, va fi expropriat pentru reabilitare. Primăria Capitalei îşi propune să-l transforme în Spaţiul Cultural Municipal.

Monumentul istoric a ajuns o ruină după ce proprietarii nu au investit în consolidarea şi restaurarea sa. Imobilul a fost retrocedat în anul 2003, iar de atunci a intrat într-o stare de degradare accelerată, devenind adăpost pentru oamenii străzii, explică Primăria Capitalei.

În anul 2010, acoperişul clădirii s-a prăbuşit, iar în acest moment tot ansamblul este un pericol pentru trecători. Proprietarii au fost amendaţi în mai multe rânduri din cauza situaţiei în care se află imobilul. Clădirea are aproape o mie de metri pătraţi şi o grădină de circa 1.500 de metri pătraţi.

Primăria Capitalei a obţinut şi un aviz favorabil din partea Ministerului Culturii. Valoarea totală a despăgubirilor, calculate potrivit legii, este de aproximativ 5,6 milioane de lei.

Potrivit legii 422/2001, municipalitatea are obligaţia de a-i expropria pe acei proprietari care nu au început demersurile pentru consolidarea imobilelor, după ce au fost notificaţi de autorităţi.

De asemenea, au fost aprobate şi proiectele de hotărâre pentru reabilitarea faţadelor, dar şi pentru demararea lucrărilor necesare la şapte cladiri din centrul Bucurestiului. În cazul a trei dintre imobile, situate pe Calea Victoriei, pe bulevardul Lascăr Catargiu şi de pe bulevardul Gheorghe Magheru, pentru a putea începe lucrările de intervenţie la faţade a fost necesară transmiterea dreptului de proprietate a unei părţi din imobil de la Administraţia Fondului Imobiliar la Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase