Home » D:News » Muzeul Antipa deschide şcoală de vară pentru copii

Muzeul Antipa deschide şcoală de vară pentru copii

Publicat: 15.06.2019
Muzeul Antipa deschide şcoală de vară pentru copii
Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” deschide şcoală de vară pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 şi 14.

Timp de 8 săptămâni, între 24 iunie şi 6 septembrie 2019, tinerii naturalişti care vor urma cursurile Şcolii de Vară de la Antipa vor fi implicaţi în activităţi de cunoaştere şi de ocrotire a naturii, prin întâlniri directe cu cercetătorii care lucrează în muzeu. În această perioadă, sunt organizate 8 module speciale care vor avea loc de luni până vineri, între orele 10.15 şi 12.15, atât în Sălile Atelier cât şi în grădina muzeului şi parcurile din Bucureşti se arată într-un comunicat.

Primul modul al Şcolii de Vară va începe luni, 24 iunie, cu o poveste despre „Familia mea şi alte animale”, o istorie născută din paginile cărţii cu acelaşi nume apărută la Editura Art şi semnată de Gerard Durrell – renumit zoolog şi cercetător în domeniul conservării speciilor de animale aflate în pericol. Cercetătorii muzeului, Dr. Oana Paula Popa şi Dr. Elena Iorgu propun o călătorie de iniţiere în tainele faunei şi florei insulei Corfu, insula de smarald, o comoară a Greciei, un spaţiu de poveste cu grădini luxuriante, colorate feeric, care ascund o multitudine de vietăţi interesante şi ţărmuri însorite, pline de viaţă. De la cercetătorii muzeului vom afla care sunt principalele specii de animale şi plantele caracteristice regiunii mediteraneene, dar mai ales cum anume ne putem transforma în mici exploratori pe perioada vacanţelor petrecute alături de cei dragi. Parcurgând împreună acest modul vom învăţa cum putem „colecta” amintiri şi cunoştinţe despre natură din fiecare loc minunat în care ajungem.

Între 1 şi 5 iulie, la „Ora păsărilor”, pasionaţii de ornitologie vor afla de la Dr. Angela Petrescu „de ce cântă păsările şi ne încântă, când vin şi unde pleacă ele, unde îşi fac cuibul, câţi pui au, sau ce mănâncă”. În timpul incursiunilor în grădina Muzeului, precum şi în parcurile vecine din Bucureşti, copiii vor învăţa să privească păsările, să le descopere viaţa şi numele, să le asculte cântecul şi să le studieze îndeaproape.

O parte din tainele ascunse ale naturii vor fi dezvăluite în săptămâna 8 – 12 iulie celor care vor dori să privească „Natura la microscop”, sub coordonarea specialiştilor muzeului, Dr. Ana-Maria Krapal, Dr. Rozalia Motoc, Drd. Alexandra-Florina Popa, Drd. Andreea-Maria Brezeanu şi Dr. Andrei Ştefan. Folosind instrumente ştiinţifice din propriul laborator, coordonatorii acestui curs le vor dezvălui copiilor aspecte inedite din misterioasa lume a vietăţilor microscopice şi a structurilor mărunte din natură.

În următorul modul al Şcolii de Vară, tinerii cursanţi vor face cunoştinţă cu specii ocrotite din fauna României, cum ar fi croitorul de fag sau fluturele de foc, aspretele, pelicanul comun, râsul sau ţestoasa de baltă. De asemenea, copiii vor afla de la cercetătorii muzeului de ce unele specii de animale ajung să aibă nevoie de ocrotire, şi vor afla ce putem face fiecare dintre noi pentru a le oferi această protecţie. Modulul „Animale ocrotite” se va desfăşura în perioada 15 – 19 iulie în Sala Atelier de la etajul Muzeului şi va fi coordonat de către Dr. Alexandru Iftime.

Între 22 şi 26 iulie vă invităm să exploraţi împreună cu Dr. Costică Adam, Dr. Cristina Constantinescu şi Angel Irimia, lumea ascunsă a paraziţilor! În modulul „Viaţa de parazit – traiul pe cârca altuia!” vom afla cât de diverse şi ingenioase sunt modurile de adaptare la viaţa de parazit. Vom afla cât de mare este diversitatea speciilor de paraziţi, cum arată dacă îi privim la microscop, cum unii reuşesc să treacă neobservaţi de animalele pe care le parazitează şi dacă într-adevăr paraziţii îşi merită prostul renume pe care îl au, sau dacă au o importanţă mai mare decât am crede noi.

Ştiaţi că distrugerea habitatelor, poluarea chimică sau intensificarea agriculturii mecanizate pot duce la declinul populaţiei de insecte? Vom mai putea, oare, numi peste câteva zeci de ani Terra- „planeta insectelor”? Puteţi afla răspunsul la aceste întrebări participând în perioada 29 iulie – 2 august la modulul „Planeta insectelor”, coordonat de specialistul muzeului, Andreea Cătălina Drăghici.

Între 26 şi 30 august vă invităm la o întâlnire specială cu „Uriaşii mărilor şi oceanelor”! Deşi balenele, delfinii şi rechinii sunt printre cele mai studiate organisme acvatice, secretul comportamentului lor este încă învăluit în mister. Ce reprezintă „cântecul balenelor” sau „de ce migrează rechinii” sunt doar câteva dintre enigmele la care vom încerca să găsim răspuns împreună cu specialistul muzeului, Drd. Mara Nilca. În cadrul acestui modul vom învăţa despre speciile reprezentative de balene, delfini şi rechini din lume, iar coordonatorul cursului ne va arăta cum să diferenţiem mamiferele marine de peşti, prin elemente cheie de recunoaştere.

În săptămâna 2 – 6 septembrie, pasionaţii de paleontologie şi ştiinţele naturii se vor întâlni cu dinozaurii şi alte animale preistorice, în cadrul ultimului modul al Şcolii de Vară de la Antipa, coordonat de Dr. Tiberiu Sahlean. Copiii vor avea prilejul să descopere ce s-a întâmplat cu toate aceste animale, de la micuţii trilobiţi şi până la uriaşii dinozauri care, pe parcursul a circa 185 milioane de ani, au stăpânit uscatul, precum şi unde sau de ce au dispărut?

Înscrierea participanţilor se poate face prin formularul de rezervare antipa.ro/rezervari.

Programările se vor face în ordinea înscrierii, în limita a 15 locuri pentru fiecare modul. Costul de participare pentru un modul este de 180 lei de copil sau 320 lei pentru 2 fraţi, respectiv 320 lei pentru 2 module alese de un participant, se arată în comunicat.

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase