Tiangong-2, laboratorul spaţial al Chinei, va reintra în atmosfera Pământului

16 07. 2019, 08:29

O canditate mică de resturi din Tiangong-2 este posibil să cadă într-o zonă sigură din apele Oceanului Pacific de Sud, potrivit anunţului făcut de oficiali ai biroului de inginerie spaţială cu echipaj uman al Chinei, citat de Reuters.

Tiangong-2, ce înseamnă „Palatul Ceresc 2”, a fost lansat pe orbita Pământului în septembrie 2016. La jumătatea lui octombrie 2016, doi taikonauţi (astronauţi chinezi) au ajuns în laboratorul spaţial după ce au andocat cu ajutorul navei Shenzhou 11. Timp de o lună, înainte de revenirea pe Pământ, aceştia au efectuat experimente din zona medicinei, a fizicii şi a biologiei, precum transmisiile cuantice, timpul în spaţiu sau furtunile solare. Rezultatul acestor experimente şi proceduri urmează să aibă utilitate în viitoarea staţie spaţială chineză cu echipaj permanent, care urmează să fie activă din 2022.

Primul pas în crearea unei staţii spaţiale chineze a fost făcut în 2011, după ce Congresul american a decis interzicerea participării Chinei pe Staţia Spaţială Internaţională din motive „de securitate”. 

Ca răspuns, chinezii au lansat în 29 septembrie 2011, fără oameni la bord, Tiangong-1, o navă-laborator cu o lungime de 10,4 metri, o lăţime de 3,4 metri şi cântărind peste 8 tone. Era primul pas în crearea unei staţii spaţiale. Prototipul a fost utilizat pentru a practica ancorarea navelor spaţiale şi pentru a găzdui oamenii pentru misiuni de scurtă durată.

După cinci ani, mai exact după lansarea Tiangong-2, s-a aflat însă că staţia spaţială Tiangong-1 este scăpată de sub control şi se va prăbuşi pe Pământ. S-a întâmplat în 2 aprilie 2018, când „Palatul Ceresc 1” s-a prăbuşit deasupra Oceanului Pacific.

Vă recomandăm să citiţi şi:

China a prezentat modulul unei noi staţii spaţiale

Un nou plan măreţ al Chinei: prima centrală energetică în spaţiu

Misiunea spaţială chineză a reuşit primul experiment biologic pe Lună

O nouă putere spaţială? Planul ambiţios al Chinei