Se inaugurează Supernova Planetarium, cel mai mare planetariu din România

16 07. 2019, 17:00

Cu prilejul aniversării a 50 de ani de la păşirea primului om pe lună, în cadrul proiectului Apollo 11, vineri, 19 iulie 2019, de la ora 13, se inaugurează oficial Supernova Planetarium, instalat în Salina Slănic Prahova, la 208 metri adâncime .

La evenimentul de inaugurare, intitulat „APOLLO 11 – 50 de ani de la aselenizare”, amfitrionul va fi cosmonautul dr. ing. Dumitru Prunariu, membru de onoare al Academiei Romane, iar printre invitaţii speciali se numără dr. Debra Elmegreen (viitor preşedinte Uniunea Astronomică Internaţională, intervenţia ei va fi video), dr. Magda Stavinschi (Institutul Astronomic al Academiei Române), prof. Alexandru Mironov şi prof. dr. Mircea Rusu (Universitatea din Bucureşti). 

Domul Supernova Planetarium de la Salina Slănic este un proiect în valoare de peste 2 milioane de lei, inclusiv finanţare europeană, iniţiat de Telescoape.ro şi Asociaţia Astronomică Urania din Bucureşti

Având un diametrul de 16 metri, dar şi cel mai luminos sistem de proiecţie de rezoluţie 4K, cu sursă de lumină laser (24000 lumeni), este cel mai mare planetariu din România.

Evenimentul de vineri, 19 iulie, sărbătoreşte una dintre cel mai mare realizări ale civilizaţiei umane: primul pas al unui om pe un alt corp ceresc, laolaltă cu deschiderea oficială a planetariului, finalizat în 2018. „Turiştii au deja ocazia să participe la prezentări interactive ale constelaţiilor şi obiectelor de pe bolta cerească, respectiv să «navigheze» prin univers prin intermediul proiecţiilor fulldome (la 360°) ale sistemului laser 4K, de ultimă generaţie, instalat în planetariu”, arată Dragoş Braşov, iniţiatorul proiectului şi preşedintele Asociaţiei Astronomice Urania în cadrul unui comunicat de presă.

Mai multe detalii despre acest proiect puteţi afla de pe pagina de Facebook sau de pe site-ul planetariului.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Ceauşescu a primit de la Nixon două roci aduse de pe Lună de astronauţii misiunilor Apollo 11 şi 17

Oamenii care au lansat misiunea Apollo 11

De la Pamant la Luna

Misiunea spaţială Apollo 8 a NASA, prima în jurul Lunii

Aselenizarea – marea farsa a secolului XX?