Prima pagină D:News

Libertatea oferită de lucrurile realizate de tine

Redactia Descopera.ro | 07.29.2019 | ● Vizualizări: 1348 | Articol cu informatii publicitare

Încă un Bacalaureat, încă o concluzie a faptului că şcoala românească nu este adaptată realităţilor. Este foarte bine că IT-iştii noştri reprezintă o forţă de muncă impresionantă, însă România nu este alcătuită doar din calculatoare şi software. Avem drumuri de făcut, terenuri agricole de lucrat şi construcţii de ridicat. Pentru acestea, este nevoie de profesionişti pornind de la şeful de şantier, până la ultimul muncitor, de la cercetătorul în agricultură, până la ultimul şofer de tractor.

Munca fizică a fost redusă la un act realizat doar de cei care nu sunt capabili din punct de vedere intelectual. Toate mesajele pe care media le propagă se rezumă la tunuri, sume mari de bani obţinute foarte uşor, utilizând relaţii şi scurtături. Pentru cei ce pot face acest lucru: foarte bine, însă modul clasic de a-ţi câştiga existenţa nu trebuie arătat cu degetul. Din păcate, acest lucru s-a întâmplat în ultimii ani, iar lovitura decisivă a fost aplicată în momentul în care şcolile profesionale au încetat a primi sprijin din partea conducerii ţării. Se întâmpla înainte de 2010, iar 10 ani mai târziu România culege roadele acestei strategii deloc inspirate.

Nici criza din 2008 nu a ajutat prea mult la această situaţie. Construcţiile de imobiliare au fost printre cele mai afectate segmente. Drept urmare, cererea pentru muncitori a scăzut, iar motivaţia elevilor şi studenţilor de a urma o carieră în acest domeniu a fost grav afectată. Din fericire, tot imobiliarele sunt responsabile de o creştere a interesului faţă de munca fizică. Pe lângă ansamblurile rezidenţiale formate din blocuri, există şi zone în care case noi sunt oferite spre vânzare. Odată cu casa vine şi terenul pe care îl poţi administra cum îţi doreşti. Un gazon simplu sau o grădină cu flori, sau poate una cu legume sunt cele care atrag cel mai des clienţii acestui tip de proprietate.

O astfel de proprietate readuce interesul pentru plăcerea lucrurilor realizate cu propriile forţe. Bucuria de a creşte propriile legume sau de a decora grădina în culorile pe care ţi le doreşti se află în fiecare dintre noi. Înconjuraţi în fiecare zi de artificialul locului de muncă, refugierea în propriul colţ de natură este binevenită în fiecare seară.

Categoria de unelte şi scule a cunoscut o creştere extraordinară. Magazine online şi offline se întrec în oferte cât mai variate şi aceeaşi promisiune: munca făcută de tine te eliberează de stresul cotidian. De la unelte simple, până la cele puternice, care permit ducerea la bun sfârşit a proiectelor importante. Aparatele de spălat cu presiune, motosapele sau motocultoarele, fierăstraiele cu lanţ, maşinile de tuns iarba sunt la mare căutare. Cei care sunt dedicaţi proiectelor ample aleg un compresor de aer, un aparat de sudură sau unelte de prelucrare a lemnului.

Enumerarea acestor scule şi unelte poate fi intimidantă pentru cei care se află la început de drum. Grădinăritul trebuie să fie, înainte de toate, o plăcere, nu o obligaţie. Porneşte de la lucruri simple, precum întreţinerea gazonului, apoi extinde-te în funcţie de cât de mult îţi place să petreci timpul liber în grădină. Nu vei pune umărul la construcţia de şosele şi clădiri şi nu vei lucra hectare întregi de teren agricol. Însă vei arăta următoarelor generaţii că munca fizică are calităţi.