Home » D:News » Persoanele obeze au o satisfacţie mai mare atunci când mănâncă

Persoanele obeze au o satisfacţie mai mare atunci când mănâncă

Adrian Popovici 08.13.2019
O satisfacţie mai mare obţinută din consumul mâncării în fazele iniţiale ale consumului acesteia ar putea reprezenta motivul pentru care unele persoane mănâncă mai mult decât altele.

Oamenii de ştiinţă teoretizează că tendinţa de a mânca în plus este corelată cu satisfacţie iniţială crescută pe care aceste persoane o resimt în stadiul iniţial al consumului de hrană, notează Medicalxpress.

Un nou studiu, care s-a concentrat pe compararea satisfacţiei pe care indivizii, atât cu greutate considerată normală, cât şi cei obezi, o resimt atunci când mănâncă, a ajuns la concluzia că nu pot fi identificate diferenţe semnificative. Totuşi, atunci când au comparat satisfacţia pe care o obţineau persoanele obeze iniţial cu cea a persoanelor cu o greutate normală, cercetătorii au aflat că primul grup obţine mai multă satisfaţie (utilitate, în termenii economiei neoclasice) în comparaţie cu cel de al doilea grup.

Cercetătorii sunt de părere că această diferenţă iniţială poate explica, parţial, obezitatea. Cauzele acestei maladii sunt variate, printre acestea deciziile luate în ceea ce priveşte consumul alimentar joacă un rol important. În aceste condiţii, diferenţele în satisfacţia şi percepţia asupra alimentelor ar putea juca un rol important în excesele alimentare. Iar astfel această constatare poate conduce spre o nouă abordare asupra fenomenului obezităţii, explică  dr. Linnea A. Polgreen, cercetătoare-şef a acestui studiu de la Universitatea Iowa.

Oamenii de ştiinţă au observat că o creştere a cantităţii unui aliment este asociată cu o scădere a satisfacţiei asociată consumului. Astfel, de exemplu, prima pătrăţică de ciocolată ne va aduce mai multă satisfacţie decât cea de a zecea. „În cadrul studiului nostru, persoanele care suferă de obezitate au raportat niveluri mai mari de satisfacţie pentru fiecare bucăţică suplimentară de ciocolată în comparaţie cu persoanele non-obeze”, explică Aaron C. Miller, co-autor al studiului. În aceste condiţii, pentru ca persoanele obeze să experimenteze scăderea satisfacţiei într-un mod similar persoanelor non-obeze trebuie să consume o cantitate mai mare de ciocolată decât acestea; situaţia repretându-se şi în cazul altor alimente. Potrivit cercetătorului, femeile obeze au nevoie să mănânce 12,5 bucaţi de ciocolată pentru a înregistra o scădere a nivelului de percepţie a gustului la fel ca femeile non-obeze care mănâncă numai 10 bucăţi, care corespunde cu o diferenţă de 67,5 calorii. Aceasta explică, parţial, de ce persoanele obeze consumă mai mult decât cele non-obeze. 

Citeşte şi: